Απόψεις για την Ανάπτυξη της Πόλης
Χρόνος Ανάγνωσης: 7'

Η οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και το μέλλον της, είναι ένα θέμα που δεν φαίνεται να ενδιαφέρει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας, η οποία συγκρίνοντας την σημερινή της θέση με το παρελθόν, είναι απογοητευμένη και ενδιαφέρεται κυρίως για την επιβίωση και τα προσωπικά της προβλήματα! 

Όλοι συνήθως γινόμαστε αυστηροί κριτές των δεδομένων της πόλης μας, λίγοι όμως αναγνωρίζουν ότι οι αιτίες της υποβάθμισης σε σχέση με το παρελθόν της, ίσως να οφείλονται και σε αυτή την αδιαφορία της πλειοψηφίας της κοινωνίας μας και παράλληλα στην έλλειψη «ηγετικού οράματος», όπως και στο χαμηλό επίπεδο της οικονομίας της.

Ως προς την ενεργοποίηση της κοινωνίας, σημαντική βοήθεια πιστεύω ότι μπορούν να προσφέρουν η επιστημονική κοινότητα και οι αξιόπιστοι τεχνοκράτες της πόλης μας, «φωτίζοντας» τα έργα και τις αποφάσεις των Φορέων της  Πολιτείας που αφορούν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Θεσσαλονίκης. 

Με τις ιδέες και τις προτάσεις τους απαλλαγμένες από επαγγελματικά, πολιτικά ή άλλα συμφέροντα, μπορούν να αναζωογονήσουν το ειλικρινές ενδιαφέρον της κοινωνίας για τη πόλη, ώστε οι Φορείς να την οδηγήσουν απρόσκοπτα προς αυτή τη κατεύθυνση. 

Οι διχογνωμίες και οι ανταγωνιστικές «φωνές», χωρίς αξιόλογα στοιχεία και επιχειρήματα ή με συναισθηματικά ή οικονομικά κίνητρα, εμποδίζουν συνήθως την υλοποίηση των έργων ανάπτυξης και αδυνατίζουν τα αιτήματα της πόλης προς την Κυβέρνηση. Μόνο η ανάδειξη της σωστής λύσης, μπορεί να επιφέρει την σύμπνοια της πλειοψηφίας των πολιτών και τη διευκόλυνση της υλοποίησης των έργων για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Είναι χρήσιμο όμως νωρίτερα να ξεκαθαρίσουμε αν θέλουμε πραγματικά την ανάπτυξη της πόλης και το ΓΙΑΤΙ τη θέλουμε.

-Θέλουμε πραγματικά η πόλη να εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί?

-Θέλουμε να υπάρχουν δουλειές εδώ, ώστε τα παιδιά μας να μη υποχρεώνονται να φεύγουν στο εξωτερικό?

-Θέλουμε τα παιδιά μας να πετυχαίνουν εδώ την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη?

-Θέλουμε για τα παιδιά μας καλύτερα σχολικά και πανεπιστημιακά κτίρια και να εξελίσσονται πολιτιστικά?

-Θέλουμε περισσότερη ασφάλεια και καλύτερη νοσοκομειακή περίθαλψη?

-Θέλουμε μια οργανωμένη, καθαρή και νοικοκυρεμένη πόλη?

-Θέλουμε ένα καλύτερο πολεοδομικό περιβάλλον με καλύτερες γειτονιές? 

-Θέλουμε καλύτερες συγκοινωνιακές συνθήκες, με περισσότερους  χώρους πάρκινγκ, καθαρή ατμόσφαιρα και ένα πιο πλούσιο φυσικό περιβάλλον?

Όλα αυτά γίνονται μόνο με την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ και τη σωστή διαχείριση των αναγκών της.

Αρχικάγια να πάρει η πόλη την κατεύθυνση της  οικονομικής της ανάπτυξης, χρειάζεται αυτό να είναι το ΚΥΡΙΟ ΟΡΑΜΑ των Φορέων της Πολιτείας και να είναι απαίτηση της κοινωνίας μας, πέρα από τα επί μέρους αιτήματα των πολιτών της.

Για να πραγματοποιούνται όμως οι αποφάσεις που έχουν στόχο την ανάπτυξη της πόλης, χρειάζονται και μικρές ΘΥΣΙΕΣ από όλους για να ξεπερνιούνται  τα εμπόδια που εμφανίζονται, γιατί συνήθως η πόλη ή κάποιοι πολίτες χρειάζεται να χάσουν κάτι για να κερδίσουν κάτι άλλο! 

Τέτοιες μπορεί να είναι το πολιτικό κόστος για τους πολιτικούς, ενώ για τους πολίτες μπορεί να είναι το βόλεμα ή το βραχυπρόθεσμο συμφέρον τους!

Με τέτοιες θυσίες από όλους, ξεπερνιέται η καχυποψία των πολιτών και επέρχεται η αναγκαία ΣΥΜΠΝΟΙΑ στη κοινωνία, που επιτρέπει την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων.

Συμπερασματικά, η ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει απρόσκοπτα όταν αυτή γίνει το ΚΥΡΙΟ ΟΡΑΜΑ των Φορέων της Πολιτείας αγνοώντας το πολιτικό κόστος και οι αποφάσεις τους λαμβάνουν υπόψη τη θέληση μιας σωστά ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και τις επισημάνσεις των κατάλληλων επιστημόνων και εξειδικευμένων επαγγελματιών!

Αποκλειστικά προς αυτή τη κατεύθυνση και με μοναδικό κίνητρο την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε το forthess.gr, ώστε να είναι το εξειδικευμένο μέσο ενημέρωσης και βήμα έκφρασης της επιστημονικής κοινότητας και των τεχνοκρατών, σε θέματα που αφορούν τη γενικότερη ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Θεσσαλονίκης.Γράψτε ένα σχόλιο


Αποδέχομαι τους ΟΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

* Όριο σχολίων: 120 λέξεις / 750 χαρακτήρες


Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί