ΔΕΘ: Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΕΚΘΕΣΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ

ΔΕΘ: Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΕΚΘΕΣΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ

Χρόνος Ανάγνωσης: 10'
06 Σεπ 2022

ΔΕΘ: Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΕΚΘΕΣΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ
Χρόνος Ανάγνωσης: 10'

«οι εκθέσεις ιδρύονται για να είναι επιτυχημένες και να ενισχύουν οικονομικά την πόλη»

Όλοι συμφωνούν και εκφράζουν την άποψη, ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο ποιοτικό Εκθεσιακό Χώρο «τοπόσημο», για να οργανώνονται σημαντικές και επιτυχημένες εκθέσεις και να προσελκύουν ξένους επισκέπτες ακόμη και από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων!

Μετά από πολλά χρόνια διχογνωμίας για την επιλογή της καλύτερης περιοχής του νέου χώρου για τη ΔΕΘ, τελικά επικράτησε η άποψη να παραμείνει στο κέντρο της πόλης. 

Η ίδια άποψη επικράτησε και στο Παρίσι για την Διεθνή Έκθεση  BATIMENT, για την οποία σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα την 28/1/2021 ανακοινώθηκε ότι για την εξασφάλιση της επιτυχίας της θα διοργανωθεί στο κέντρο του Παρισιού στις 3-6 Οκτωβρίου 2022 και θα εκτείνεται σε 6 Περίπτερα, συνολικού εμβαδού 140.000 τ.μ.!  Τελικά, η BATIMENT επέστρεψε στον προηγούμενο χώρο της και θα διεξάγεται πάλι στο Εκθεσιακό Κέντρο Porte de Versailles εντός της πόλης του Παρισιού και όχι στο Paris Nord Villepinte κοντά στο αεροδρόμιο CDG, στο οποίο λάμβανε χώρα όλα τα προηγούμενα έτη. 

Τα κριτήρια επιλογής για αυτή την απόφαση, ήταν η πιο εύκολη πρόσβαση των εκθετών και επισκεπτών στην έκθεση, η καλύτερη διασύνδεση του νέου χώρου με τις αστικές συγκοινωνίες και υποδομές, καθώς και το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου Porte de Versailles ανακαινίστηκαν και αναβαθμίστηκαν τα τελευταία έτη, εξασφαλίζοντας μια πολιτική και βελτιωμένη εμπειρία στους εκθέτες και τους επισκέπτες του χώρου.

Πιστεύω ότι και στη Θεσσαλονίκη με τις συνεχείς αντιθέσεις της, επικράτησε τελικά η άποψη διατήρησης της Δ.Ε.Θ. στο κέντρο, γιατί είναι συμφέρον της πόλης οι εκθέσεις που διοργανώνονται να είναι επιτυχημένες. 

Είναι αλήθεια ότι οι επιτυχημένες εκθέσεις δυναμώνουν και το brand name της πόλης για να ενισχύει τη θέση της στο ευρύτερο περιβάλλον των Βαλκανίων και την οικονομία της, ώστε να δημιουργούνται δουλειές με καλύτερες αποδοχές για τα παιδιά μας και να αποφεύγεται η επαγγελματική τους μετανάστευση! 

Η δυναμική επιτυχίας των εκθέσεων που θα διοργανώνονται, γίνεται οικονομικό κίνητρο και για αυτούς που θα τις διοργανώνουν, ώστε να προσελκύονται διεθνείς και έμπειροι ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ που θα εξασφαλίζουν την επιτυχία της! 

Ο ανταγωνισμός μάλιστα με άλλες διεθνείς εκθέσεις θα υποχρεώνει τις Εκθεσιακές και Συνεδριακές εγκαταστάσεις διαρκώς να αναβαθμίζονται ποιοτικά και να συντηρούνται σωστά!

Η Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα, που έχασε την αποκλειστικότητα διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων και υποτιμήθηκε στον τομέα αυτό λόγω του υπερπληθυσμού της Αθήνας, έχει ανάγκη από ένα σωστό εκθεσιακό χώρο και το κέντρο της πόλης είναι ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ που διαθέτει για τη αναβίωση των πετυχημένων εκθέσεων του παρελθόντος!  

Πρέπει δε, σύντομα να αξιοποιηθεί αυτό το πλεονέκτημα, ιδιαίτερα τώρα που οι χώρες των Βαλκανίων εισέρχονται σταδιακά στη Ευρωπαϊκή Ένωση!

Η «στενή» επαφή των εκθέσεων με την αγορά και τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, θα διατηρεί συνεχώς την κάθε διοργάνωση έκθεσης στην επικαιρότητα της πόλης πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες επιτυχίας της. Θα ενισχύονται παράλληλα και οι εμπορικές δυνατότητες του κέντρου, οι οποίες τα τελευταία χρόνια συνεχώς αποδυναμώνονται.

Υπάρχουν βέβαια και οι ανάγκες αύξησης του πρασίνου και των θέσεων parking στην πόλη, που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στις αποφάσεις των Φορέων της Πολιτείας.

Τον προηγούμενο έτος, η Διοίκηση της Δ.Ε.Θ. είχε αναθέσει σε Κριτική Επιτροπή Ελλήνων και Ξένων Αρχιτεκτόνων, να διοργανώσει ανοικτό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό σύμφωνα με τις αρχές της UNESCO, ο οποίος τέθηκε υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων(UIA) και πιστεύω ότι δόθηκαν και οι παραπάνω προδιαγραφές. Με τη συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων και Ξένων Αρχιτεκτόνων και μετά από πολλές διασκέψεις της Επιτροπής τελικά επικράτησε η σχεδιαστική πρόταση της ομάδας των Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Stavropoulou Architects (Έλενας Σταυροπούλου, Ελλάδα).

Εξετάζοντας κάποιος από τις φωτογραφίες και το video τη βραβευμένη πρόταση, θα διακρίνει ότι ο περίπου ο μισός μόνο χώρος αφορά τα εκθεσιακά κτίρια και ο υπόλοιπος διαμορφώνεται ως ένας ενδιαφέρον χώρος πρασίνου! Δημιουργείται ένας ενιαίος κήπος με πολλά δένδρα, φυτά και πολύ γρασίδι, με διαδρόμους περιπάτου, τεχνητές λιμνούλες και αρχιτεκτονικές κατασκευές, που όλα αυτά απαιτούν προστασία, ασφάλεια και διαρκή συντήρηση! 

Πιστεύω αν όλα γίνουν όπως παρουσιάζονται, ο συνολικός χώρος θα κοσμεί την πόλη και θα γίνει ισχυρό «τοπόσημο» και χώρος περιπάτου, ανάλογος της νέας παραλίας!

Όσο για τις θέσεις parking, πιστεύω ότι η πρόταση των αρχιτεκτόνων θα  αντιμετωπίζει τις ανάγκες της έκθεσης με υπόγειες κατασκευές για περισσότερες από 2.000 θέσεις, που πιστεύω θα καλύπτουν και τις ανάγκες της οδού Αγγελάκη, χωρίς όμως να μπορούν να επιλύσουν συνολικά τις ανάγκες της περιοχής. 

Πέραν από το τα 3 υπόγεια parking της περιοχής(Δημαρχείο, ΧΑΝΘ και ΔΕΘ), οι παράπλευρες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ίσως επιτρέψουν να δοθούν πρόσθετες θέσεις parking για τα Πανεπιστήμια και τις δράσεις στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο!

Αυτή τη πρόταση πάντως πρέπει να προχωρήσει στην τελική της ολοκλήρωση και η Διοίκηση της Δ.Ε.Θ. και η Πολιτεία να βοηθήσει, ώστε να παραληφθούν οι τελικές μελέτες, να εξασφαλιστεί άμεσα η χρηματοδότηση και να προχωρήσει απρόσκοπτα η τελική ανάθεση του έργου. 

Έτσι ώστε, να ξεκινήσουν και τα έργα το δυνατόν συντομότερο και να αποκτήσει σύντομα η Θεσσαλονίκη, ακόμη ένα ισχυρό «εργαλείο» για την οικονομική της ανάπτυξη! 

Άλλες καθυστερήσεις δεν αντέχει η πόλη!

Συμφωνείτε με το άρθρο;


Γράψτε ένα σχόλιο


Αποδέχομαι τους ΟΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

* Όριο σχολίων: 120 λέξεις / 750 χαρακτήρες


Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί