ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΤΙΡΙΑ
Χρόνος Ανάγνωσης: 3'

Ένας από τους παράγοντες επισκεψιμότητας μιας πόλης, είναι και τα ενδιαφέροντα κτίρια και ιδιαίτερα όταν αυτά  στεγάζουν κάποιο Πολιτιστικό θέμα. 

Στη πόλη μας αυτή τη περίοδο «τρέχει» το project του  «Μουσείου Ολοκαυτώματος» για το οποίο βέβαια έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του και μετά τις αναμενόμενες εγκρίσεις, θα γίνει η έναρξη των οικοδομικών εργασιών. 

Πιστεύω ότι αυτό το έργο θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα πολύ χρήσιμο για την επισκεψιμότητα της πόλης μας και την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης, και καλό θα ήταν να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η υλοποίησή του.

Αυτό το Μουσείο με την ισχυρή χρηματοδότηση από το Ισραήλ και τη Γερμανία, θα μπορούσε να ενδυναμωθεί και να αποκτήσει εκτός από το ενδιαφέρον περιεχόμενό του και ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. 

Ένα διεθνές παράδειγμα αύξησης της επισκεψιμότητας μιας πόλης είναι η δημιουργία του Μουσείου Guggenheim του Frank Gehry στο Bilbao της Ισπανίας, το οποίο προκάλεσε ένα μεγάλο «ρεύμα» επισκεψιμότητας και έκανε την πόλη γνωστή παγκοσμίως!

Μια επίσης χρήσιμη και ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία έγινε πρόσφατα για την ίδια περίπου περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης δίπλα στο εμπορικό λιμάνι. Μεγάλη Βιομηχανία της πόλης χρηματοδότησε  έναν Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την αναβάθμιση αυτής της περιοχής.

Κατατέθηκαν πολλές αρχιτεκτονικές ιδέες με πολυώροφα κτίρια σε συνδυασμό με τα παλαιότερα ιστορικά κτίρια, με μεγάλους ελεύθερους χώρους πρασίνου και με πολλές άλλες χρήσιμες δημόσιες λειτουργίες, που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν αυτή την εγκαταλειμμένη περιοχή, αν αποδοθεί σε ιδιωτική αξιοποίηση.

Η ωραία αυτή πρωτοβουλία, μας δημιούργησε  τις προϋποθέσεις να σκεφτούμε ότι αν κάποια νέα ιδιαίτερα κτίρια ανατεθούν σε διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικά γραφεία, η περιοχή αυτή της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα προκαλεί γενικότερο ενδιαφέρον και τουριστική επισκεψιμότητα και σύντομα θα ενσωματωθεί στη κεντρική οικονομική ζωή της πόλης, κάτι που χρόνια αποζητούν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της.

Όλα γίνονται αν συμβάλλουν προς αυτή τη κατεύθυνση όλοι οι φορείς της πόλης και της πολιτείας και με ειδικά πολεοδομικά διατάγματα όπως γίνεται διεθνώς, να δημιουργηθούν ιδιαίτερα  projects και οικιστικές αναπτύξεις με κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής!

Υπάρχει όμως η βούληση των Φορέων της πόλης και η επιθυμία της Πολιτείας, για να ξεπεραστούν τα πολύπλοκα στη χώρα μας νομικά και πολεοδομικά εμπόδια?

Πηγή Εικόνας: https://www.kathimerini.gr/culture/561371503/Γράψτε ένα σχόλιο


Αποδέχομαι τους ΟΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

* Όριο σχολίων: 120 λέξεις / 750 χαρακτήρες


Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί