Έργα για την Ανάπτυξη της Επισκεψιμότητας της Πόλης

Έργα για την Ανάπτυξη της Επισκεψιμότητας της Πόλης

Χρόνος Ανάγνωσης: 7'
09 Μάι 2022
Έργα για την Ανάπτυξη της Επισκεψιμότητας της Πόλης
Χρόνος Ανάγνωσης: 7'

Συνήθως οι αναπτυγμένες οικονομικά πόλεις σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν και το χαρακτηριστικό της μεγάλης επισκεψιμότητας! Χιλιάδες επισκέψεις τουριστών, ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μουσεία και στην αγορά  της πόλης, ενώ μερικοί εξ αυτών επενδύουν σε ακίνητα ή  και στις επιχειρήσεις της πόλης που επισκέπτονται.

Η αύξηση της επισκεψιμότηταςαποδεικνύεται ότι είναι το πιο σημαντικό  «κλειδί» για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Οι προσπάθειες του Δήμου προς αυτή τη κατεύθυνση ξεκίνησε από τα προηγούμενα χρόνια και πιστεύω ότι θα διευρύνουν τους ορίζοντες των προσπαθειών αυτών, ώστε να μεγεθύνουν το ρόλο της Θεσσαλονίκης και να γίνει ΠΟΛΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ της περιοχής!

Η κοινωνία της Θεσσαλονίκης πρέπει να «αγκαλιάσει» αυτό το ΟΡΑΜΑ και να διευκολύνει να αναπτυχθούν στη πόλη «θέματα» με αξία ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ, ώστε να προσελκύει διαρκώς εγχώριους και ξένους επισκέπτες.

Η ανάπτυξη της επισκεψιμότητας της πόλης, πιστεύω ότι  μπορεί να επιτευχθεί:

 -με ΚΤΙΡΙΑ ιδιαίτερα υψηλής Αρχιτεκτονικής αξίας με Πολιτιστικό ή Εμπορικό ενδιαφέρον, που μπορούν να δημιουργηθούν με χρηματοδότηση δημόσιων ή επιχειρηματικών επενδύσεων. Τέτοια κτίρια όμως υλοποιούνται μόνο με ειδικές πολεοδομικές παρεμβάσεις με τη συμβολή της Πολιτείας και τον κατάλληλο σχεδιασμό.

     -Με την ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ, αρχαιολογικού ή καλλιτεχνικού ή εμπορικού ενδιαφέροντος, αλλά και με τη συμβολή και το ενδιαφέρον Ειδικών Επιχειρήσεων που έχουν την ανάλογη Διεθνή εμπειρία και προσβάσεις για την ανάπτυξη της Διεθνούς επισκεψιμότητας των χώρων. 

       -Με τη δημιουργία ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ  ή ΔΡΑΣΕΩΝ που δημιουργούν ενδιαφέρον επισκεψιμότητας, όπως είναι τα ΕΝΥΔΡΕΙΑ, ένα ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, μια DISNEYLAND για τα Βαλκάνια, θεσμικά ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, θεσμικά ΣΥΝΕΔΡΙΑ κ.ά.  Όλα μπορούν να γίνουν αν υπάρξει «ειλικρινές» ενδιαφέρον και υποστήριξη των Φορέων της Πολιτείας και της κυβέρνησης.

        -Με την εξέλιξη, την αναβάθμιση και το ενδιαφέρον για τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ της πόλης, με την ίδρυση Δημόσιων ή Ιδιωτικών Διεθνών Μεταπτυχιακών  Τμημάτων με τη συνεργασία καταξιωμένων Διεθνών Πανεπιστημίων. Θα μπορούν να προσελκύουν ξένους φοιτητές, οι οποίοι θα χρηματοδοτούν έμμεσα και θα διαφημίζουν την Θεσσαλονίκη, στην οποία τα Πανεπιστήμια είναι ένα  ιδιαίτερο κεφάλαιο, που χρειάζεται προστασία, ενίσχυση  και διαρκή βελτίωση.

         –Με τη δημιουργία ενός ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ της πόλης, τουλάχιστον στη περιοχή που έχει σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον από το Μέγαρο Μουσικής έως το Αεροδρόμιο. Το φυσικό περιβάλλον αυτής της περιοχής, η οποία ανήκει σε πολλές μικρές ιδιοκτησίες και στους Δήμους Καλαμαριάς, Θέρμης και  Πυλαίας-Χορτιάτη, έχει κατά μήκος του αιγιαλού της πολύ ενδιαφέροντα Restaurants, το Ναυτικό Όμιλο και τη μεγάλη Μαρίνα με μεγάλα σκάφη αναψυχής και πολλές ψαρόβαρκες τοπικών ψαράδων.

           Πιστεύω ότι γύρω από αυτά τα θέματα βρίσκονται και οι αιτίες που αναστέλλουν τις αποφάσεις και τα ΟΡΑΜΑΤΑ των Δήμων,  ώστε να γίνουν τα αναγκαία έργα αναβάθμισης αυτής της περιοχής. 

          Σε αυτή ακριβώς τη περιοχή, διαμορφώνεται σήμερα μια άσχημη εικόνα της Ανατολικής  Θεσσαλονίκης με επιβαρυμένο φυσικό περιβάλλον, που ανάλογο  συναντάμε μόνο σε υποανάπτυκτα κράτη και φτωχές περιοχές.

         -Με ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ιδιαίτερης πολυτελείας 5 αστέρων, τα  οποία να γίνονται «τοπόσημο» επισκεψιμότητας και να μπορούν να ενεργοποιούν την επιθυμία ξένων και πιθανών επενδυτών να επισκεφθούν τη πόλη! Η πόλη μας διαθέτει ξενοδοχεία πολυτελείας, τα οποία συχνά  ανακαινίζονται και αναβαθμίζονται ενισχύοντας τη θέση τους στη διεθνή τουριστική αγορά και τα οποία συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες της πόλης. Μια πόλη όμως όσο αναπτύσσεται θα χρειάζεται και περισσότερα  τέτοια πολυτελή ξενοδοχεία. 

Από αυτό το εξειδικευμένο forthess.gr θα προταθούν και άλλες δημιουργικές και εφικτές προτάσεις, προς τη κατεύθυνση της αύξησης της επισκεψιμότητας και της ανάπτυξης της πόλης. Πιστεύω ότι οι Φορείς της Πολιτείας θα μπορούν να πετύχουν για την πόλη πολλά από αυτά, αν έχουν την συνεργασία της Κυβέρνησης και την  αναγκαία υποστήριξη της κοινωνίας μας. Κανένας δεν θέλει η Θεσσαλονίκη να παραμείνει με τα έργα της προηγούμενης γενιάς και όλοι έχουμε την υποχρέωση να αφήσουμε τελικά και το δικό μας δημιουργικό αποτύπωμα!



Γράψτε ένα σχόλιο


Αποδέχομαι τους ΟΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

* Όριο σχολίων: 120 λέξεις / 750 χαρακτήρες


Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί