Μελέτη: ΟΔΟΣ Μελετητική ΑΕ
Πολλές φορές συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, να αναγγέλλεται ένα έργο χωρίς οι πολίτες να γνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Τι είναι? Τι θα προσφέρει? Ποιος το μελέτησε? Ποιος έχει την ευθύνη του? Πότε θα ξεκινήσει? Πότε θα παραδοθεί? Ποιος θα το κατασκευάσει? Πόσο θα κοστίσει? Πως θα ξεπεραστεί το πρόβλημα της κυκλοφορίας κατά την διάρκεια των έργων?
Το ΚΤΙΡΙΟforTHESS, ειδικευμένο site του περιοδικού ΚΤΙΡΙΟ, αφιερωμένο στην ανάπτυξη της πόλης Θεσσαλονίκης, μελέτησε τα σχέδια και μέσα από αυτό το κείμενο θα προσπαθήσει να προσφέρει σε όλους αυτές τις απαντήσεις και να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους για την πόλη να γνωρίσουν τις εικόνες και τις βασικές πληροφορίες για αυτό το έργο.
Γίνεται η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ FLYOVER, αλλά και μεγάλες διαμορφώσεις σε όλους τους σημερινούς κόμβους!
Το έργο αυτό όταν ολοκληρωθεί θα φανεί ότι είναι πολύ μεγάλο! Σήμερα βρισκόμαστε στη αρχή του έργου με τα σχέδια της προμελέτης και ανατέθηκε η οριστική μελέτη στον ανάδοχο του έργου, με ελάχιστες δυνατότητες σοβαρών τροποποιήσεων.
Τα στοιχεία που υποχρέωσαν αυτή την ανάπλαση είναι τα παρακάτω:
• Οι Δείκτες Θνησιμότητας και Τραυματισμών της Ανατολικής Περιφερειακής είναι σήμερα 12 φορές και 14 φορές αντίστοιχα, μεγαλύτεροι της Αττικής οδού!
•Το 2010 υπήρχαν 3 Λωρίδες ανά κατεύθυνση (χωρίς ΛΕΑ), με καταγραφή ημερήσιας κυκλοφορίας 150.000 οχήματα στις δύο κατευθύνσεις και ωριαία κυκλοφορία 6.000 οχήματα ανά κατεύθυνση.
Το 2020 με τις ίδιες Λωρίδες ανά κατεύθυνση (χωρίς ΛΕΑ) η καταγραφή της ημερήσιας κυκλοφορίας περιορίστηκε στα 120.000 οχήματα στις δύο κατευθύνσεις με ωριαία κυκλοφορία 5.000 οχήματα στη μία κατεύθυνση.
Το 2030 η εκτιμώμενη ζήτηση ημερήσιας κυκλοφορίας θα είναι 220.000 οχήματα στις δύο κατευθύνσεις και η ωριαία κυκλοφορία στα 7.500 οχήματα ανά κατεύθυνση με αρκετά σημεία στάθμευσης και διαπλατύνσεις του δρόμου σε ορισμένες διαδρομές. (ΛΕΑ= λωρίδα έκτακτης ανάγκης)
•Σήμερα εξυπηρετεί 5.000-5.500 αυτοκίνητα ανά ώρα ανά κατεύθυνση. Με το τέλος του έργου θα εξυπηρετεί 10.000 οχήματα ανά ώρα σε κάθε κατεύθυνση.
•Όταν ολοκληρωθεί θα είναι η μεγαλύτερη εναέρια οδός στην Ελλάδα και όλο το έργο θα έχει:
13 χιλιόμετρα έργου
9 ανισόπεδους κόμβους
4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Fly Over
8 νέες γέφυρες
3 νέες σήραγγες
Ο στόχος αυτού του έργου είναι να αυξηθούν οι δυνατότητες και η ταχύτητα διέλευσης των οχημάτων στην υπάρχουσα Ανατολική Περιφερειακή Οδό, με την προσθήκη ενός εναέριου δρόμου που υπερίπταται από αυτήν χωρίς κόμβους διεξόδων, τύπος συνεχόμενης γέφυρας 6χλμ που ονομάστηκε Fly Over.
Η υλοποίηση της ανάπλασης γίνεται σε αντικατάσταση μιας παλαιότερης ιδέας, την ονομαζόμενη «Εξωτερική Περιφερειακή», η οποία δεν έχει αποκλειστεί για το μέλλον. Αυτή θα ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της υπόγεια κάτω από το δάσος του Σέιχ Σου και θα απαιτούσε αρκετές γέφυρες και πολύ μεγαλύτερο κόστος, μέχρι την τελική της κατάληξη στη δυτική Θεσσαλονίκη, στη περιοχή του «Νοσοκομείου Παπαγεωργίου».
Στόχος και τότε ήταν να διευκολύνει τη διαδρομή μόνο όσων θα ήθελαν να φτάσουν γρήγορα απευθείας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Τον ίδιο στόχο προσπαθεί να πετύχει και το Fly Over, μη διαθέτοντας κόμβους διεξόδων προς άλλες κατευθύνσεις!
Το αυτοκίνητο οδηγείται απευθείας από την Ανατολική πλευρά στην Δυτική και το αντίθετο, με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια, μειώνοντας το χρόνο της διαδρομής, αλλά περιορίζει και την κυκλοφορία των άλλων οχημάτων της Περιφερειακής.
Πιστεύω βέβαια, ότι αυτή η ανάπλαση θα λύσει τελικά και το σημερινό πρόβλημα της συχνής διακοπής της κυκλοφορίας, όταν γίνεται ατύχημα και χρειάζεται να μετακινηθούν τα οχήματα!
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Όπως δείχνουν τα σχέδια (Σχ. 1 & 2) το Fly Over ξεκινάει απέναντι περίπου από το «Νοσοκομείο Παπαγεωργίου» (Σχ.3 ), από το μέσον της υπάρχουσας Περιφερειακής Οδού με 2 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση, και στο πρώτο τμήμα της διαδρομής, της όσο είναι στο μέσον της Περιφερειακής οδού, εγκιβωτίζεται με διακοσμημένο τοιχίο μπετόν (Σχ.3, 6α).
To Fly Over ανέρχεται σταδιακά στο επίπεδο +7,5μ. περίπου και στο ύψος του κόμβου προς Νεάπολη μεταφέρεται σταδιακά αριστερά παράπλευρα της Περιφερειακής (σχ.4 – Σχ.5 ), ώστε η μία πλευρά του να είναι υπεράνω από αυτή και η άλλη πλευρά του υπεράνω της περιοχής του Σεϊχ Σου.
Το τέλος της σχεδιάστηκε να γίνει μετά από το κόμβο προς Κωσταντινοπολίτικα, στο σημερινό τούνελ, κατεβαίνοντας με τον ίδιο τρόπο.
Η Περιφερειακή Οδός συνεχίζει να διαθέτει 3 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση, οι οποίες παραμένουν στο υπάρχον επίπεδο +0 και διέρχονται παράπλευρα του Fly Over στη περιοχή της αφετηρίας του.
Στην πορεία οι 3 λωρίδες προς την Ανατολική Θεσσαλονίκη συνεχίζουν μέσω μιας κατασκευής τύπου τούνελ κάτω από το Fly Over, για να συναντήσουν υπαίθρια πλέον τον κόμβο Νεάπολης και Ασβεστοχωρίου. Αντίθετα οι 3 λωρίδες με κατεύθυνση τη Δυτική Θεσσαλονίκη, προερχόμενες από τον υπαίθριο κόμβο της Νεάπολης, διατρέχουν διαγωνίως και υπόγεια το Fly Over, μέσω της ίδιας κατασκευής τούνελ και καταλήγουν στη περιοχή της αφετηρίας του να βρίσκονται παραπλεύρως του FlyOver( σχ. 2, 3, 6α, 6β).
Το τμήμα που το Fly Over μετά τον κόμβο της Νεάπολης, κινείται παράπλευρα της Περιφερειακής, στηρίζεται δομικά σε ισχυρούς κεντρικούς πυλώνες και έχει χαρακτήρα συνεχούς εναέριας γέφυρας με 2 λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση (σχ.7 & Σχ.8α, 8β, 8γ).
Περίπου 300μ πριν από το κόμβο της Νεάπολης, κατασκευάζεται πεζογέφυρα που περνά πάνω και από το Fly Over, συνδέοντας τις δύο περιοχές του οικισμού Μετεώρων. (Σχ. 9)
Με κατεύθυνση την Ανατολική Θεσσαλονίκη, συναντάμε τον κόμβο Επταπυργίου, (Σχ.10) με μια σημαντική ανάπλαση που δίνει πρόσβαση και από τις δύο πλευρές του δρόμου, αλλά με μια γέφυρα υπεράνω και του Fly Over μετά από 500μ από τον κόμβο, δίνεται η δυνατότητα να διέρχονται αυτοκίνητα και προς την άλλη πλευρά του δάσους προς το Φιλίππειο και το αντίθετο. Συνεχίζοντας προς τον κόμβο του Αγ. Παύλου, συναντούμε τη πεζογέφυρα Περραιβού που συνδέει την περιοχή του Θεάτρου Δάσους με το Σεΐχ Σου. (Σχ. 11α, 11β)
Ενώ ο κόμβος του Αγ. Παύλου με νέα διαδρομή που χαράσσεται και διέρχεται κάτω από Περιφερειακή, με γέφυρα που ήδη υπάρχει σήμερα, συνδέοντας την μια πλευρά του δρόμου με την άλλη και δίνει άμεση επικοινωνία με το Σταθμό Πυροσβεστικής του Σεΐχ Σου.
Στη πορεία προς την Ανατολική Θεσσαλονίκη υπάρχουν οι επόμενοι κόμβοι Τριανδρίας, Τούμπας και Κωσταντινοπολίτικα και η επόμενη παρέμβαση είναι μετά το τέλος του Fly Over που συναντάμε το τούνελ που διαμορφώνεται διαφορετικά, όπως παρουσιάζεται και παρακάτω.
Καταλήγοντας το Fly Over , ενσωματώνεται με την Περιφερειακή Οδό και πάλι στο μέσον της, όπως έγινε και στην αφετηρία του.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διαμόρφωση του σημερινού τούνελ, το οποίο διαπλατύνεται και αναμορφώνεται με 3 πλέον ανοίγματα(Σχ.12,13) από τα 2 ανοίγματα που έχει σήμερα, επιτρέποντας τη διέλευση 5 λωρίδων προς κάθε κατεύθυνση, συνολικά 10 λωρίδες. Οι 4 λωρίδες του Fly Over, 2 για κάθε κατεύθυνση, διέρχονται από το μεσαίο άνοιγμα του τούνελ είναι και οι άλλες 6 (3 προς κάθε κατεύθυνση της κύριας Περιφερειακής), διέρχονται από τα αντίστοιχα ακραία ανοίγματα του τούνελ.
Το έργο της Ανάπλασης της Ανατολικής Περιφερειακής, δεν είναι μόνο η κατασκευή του Fly Over, αλλά περιλαμβάνει και τις μεγάλες αναμορφώσεις που πρόκειται να γίνουν σε όλους τους κόμβους.
Στο κόμβο της Περιφερειακής Νεάπολης -Ασβεστοχωρίου (σχ.2), στο κόμβο Επταπυργίου -Φιλίππειο (σχ.10), ο οποίοι διαμορφώνεται ριζικά επιτρέποντας την άμεση επικοινωνία με το Σεΐχ Σου και το Φιλίππειο και από τις 2 κατευθύνσεις. Στο κόμβο Αγ. Παύλου (σχ.14α, 14β ) προς τον ζωολογικό κήπο και το θέατρο δάσους, με πρόσβαση και στον Σταθμό Πυροσβεστικής στο Σεΐχ Σου, κάτω από την Περιφερειακή. Στο κόμβο της Τριανδρίας(Σχ.15), της Τούμπας και τον κόμβο προς τα Κωσταντινοπολίτικα όπως και τον κόμβο Πανόραμα -Πυλαία.
Νέος σημαντικός κόμβος κατασκευάζεται και στη Πυλαία, όπου κάτω από τη Περιφερειακή, όπου σήμερα προϋπάρχει γέφυρα, θα διέρχεται δρόμος που θα συνδέει την Πυλαία με τη Θέρμη και τη Ραιδεστό(Σχ. 16). Μεγάλη ανάπλαση πρόκειται να γίνει και στον κόμβο της Χαλκιδικής με την προέκταση Εγνατίας.
Το τελικό συμπέρασμα είναι, ότι το έργο είναι πολύ μεγάλο.
Το σχέδιο που αναλύθηκε σε αυτό το κείμενο, είναι η προμελέτη της εταιρείας ΟΔΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΑΕ, με την συμβολή και άλλων εξιδεικευμένων μελετητικών γραφείων* και έγινε με project manager την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ AE.
Η οριστική μελέτη ανατέθηκε στον ανάδοχο που ανέλαβε ήδη το έργο, από την οποία υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν κάποια στοιχεία διαφορετικά, όχι βέβαια βασικά!
Το κόστος του έργου της ανάπλασης της Ανατολικής Περιφερειακής προβλέπεται να ανέλθει στα 380.000.000 ευρώ και ανάδοχος του έργου είναι η σύμπραξη AVAX- Mytilinaios Group που ήδη εγκατέστησε το πρώτο της εργοτάξιο σε περιοχή της αφετηρίας του Fly Over.
Η διαχείριση του διαγωνισμού και της εξέλιξης του έργου, διατηρούνται στην ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Το έργο προγραμματίστηκε να παραδοθεί το 2026 και πιστεύουμε αυτή τη φορά η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τα ίδια θέματα και εμπόδια που δημιουργήθηκαν στο έργο του ΜΕΤΡΟ. Θα είναι καταστροφικό για τη Θεσσαλονίκη και για την όποια κυβέρνηση αυτής της περιόδου!
Η ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η μελέτη της ρύθμισης της κυκλοφορίας στη διάρκεια του έργου, ξεκίνησε πρόσφατα και ελπίζουμε να καταφέρει να διανέμει σωστά τις κυκλοφορίες των οχημάτων και να καθοδηγήσει σωστά το σημερινό φόρτο της Περιφερειακής.
Θα περιοριστούν σε 2 οι σημερινές λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση και χρειάζονται κι άλλες πολύπλοκες λύσεις, ιδιαίτερα στα έργα των κόμβων.
Χρειάζεται βέβαια η ανοχή και η υπομονή μας, αλλά και η ταχύτητα των εργασιών, η συνέπεια και το «φιλότιμο» του υπευθύνου Φορέα, της Πολιτείας και του αναδόχου!
Όλοι αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την επιτυχή έκβαση αυτού του έργου!
*Τα γραφεία που δούλεψαν στο έργο ανά ειδικότητα είναι:
ΟΔΟΠΟΙΙΑ: ΟΔΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ο.Ε.
ΒΙΣΑΛΤΙΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Ε.
Σ.Σ.Ε. & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Α.Ε.
ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ: ΤΟΠΟΑΝΑΛΥΣΗ Ο.Ε.
POLYLINE A.E. ΝΕΑ ΓΕΩΔΑΙΤΙΚΗ Ε.Ε.
ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ: ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε.
ΔΟΜΗ Α.Ε. – Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Κ. ΦΑΡΡΟΣ
Α. ΤΣΕΡΑΝΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. – ΤΡΟΠΑΛΙΣ Ε.Τ.Ε.
ΚΑΝΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ: 3G – HELLAS GRUPPE GEOTECHNIK GRAZ
ΓΕΩΓΝΩΣΗ Α.Ε.
ΓΕΩΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.
ΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ: Κ. ΔΗΜΑΡΑΣ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ: ΓΕΩΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.
ΓΕΩΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ Α.Τ.Ε.
ΚΑΣΤΩΡ Ε.Π.Ε.
ΓΕΩΤΕΡ – Γ. ΔΙΙΔΑΣΚΑΛΟΥ Ε.Ε.
ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ: Β. ΣΤΡΑΚΑΛΗΣ
ΑΡΜΟΝΙΑ Ε.Τ.Ε – Β. ΒΡΑΓΚΑΛΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ: ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΑΛΙΟΥΛΗΣ
PASECO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ: Π. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
H/Μ ΜΕΛΕΤΕΣ: ΤΕΑΜ Μ-Η ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΤΣΑΚΟΥΜΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.
***Το παρόν άρθρο αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας, συνεπώς η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση ή τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά, θα πρέπει ρητά να αναφέρει την πηγή αρχικής δημοσίευσης.