Η Θεσσαλονίκη αποκτά νέα ταυτότητα και στρέφει το βλέμμα στη θάλασσα
Χρόνος Ανάγνωσης: 8'

Το πιο μεγάλο, το πιο σπουδαίο έργο της Θεσσαλονίκης, αυτό που θα την αναμορφώσει και θα την οδηγήσει στη νέα εποχή, αλλάζοντας την ταυτότητά της, απέχει ένα βήμα πριν να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης.

Πρόκειται για την ενοποίηση και ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, σε μήκος 40 χιλιομέτρων, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι.  

Η ιδέα για το έργο ανήκει στο ΤΕΕ/ΤΚΜ. Υιοθετήθηκε από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και από το σύνολο των υπηρεσιών της Περιφέρειας, που έτρεξαν όλες τις επίπονες, χρονοβόρες διαδικασίες.

Ο σχεδιασμός

Το παραλιακό μέτωπο διέρχεται από επτά Δήμους: Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης, Θερμαϊκού. Και στους επτά Δήμους σχεδιάζονται σημαντικές παρεμβάσεις.

•Στα ΔΥΤΙΚΑ, υλοποιώντας μελέτη του ΕΚΒΥ, προβλέπεται η δημιουργία μεγάλου πάρκου στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, αλιευτικό καταφύγιο, δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλατών από την περιοχή της λιμνοθάλασσας έως και το Δενδροπόταμο στον οποίο θα γίνει ανάπλαση της περιοχής και της κοίτης του .

Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στη δυτική Θεσσαλονίκη αστικές υποδομές υψηλής αξίας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης Μητροπολιτικό Πάρκο,  στο χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού, σε συνέχεια του Μουσείου Ολοκαυτώματος, με την ένταξη σε σχέδιο πόλης περιοχής μεγέθους 140 στρ. ιδιοκτησίας της ΓΑΙΟΣΕ.

•Ακολουθεί η δημιουργία διαδρομής από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας, διαμέσου του παλαιού Εμπορευματικού Σταθμού και του ΟΛΘ, ως πορεία μνήμης, σε ανάδειξη της Νεότερης Ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

Η διαδρομή πεζού και ποδηλάτου συνεχίζεται από τον 1ο προβλήτα του ΟΛΘ έως τον Λευκό Πύργο με επέκταση του κρηπιδώματος, σε κυμαινόμενο πλάτος. Ήδη ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και αναμένουμε τα αποτελέσματα του εντός του 2022.

Υπόγεια πάρκινγκ & αναμόρφωση περιοχής Μεγάρου Μουσικής 

Στοχεύουμε σε αναμόρφωση της περιοχής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και των Μύλων Αλλατίνη :

-χωροθέτηση μεγάλου μεγέθους υπόγειων πάρκινγκ 

-με αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση των ιστορικών διατηρητέων κτιρίων των Μύλων Αλλατίνη.

– με τη δημιουργία ενός μεγάλου κοινόχρηστου χώρου στη θέση του Ποσειδώνιου, από τους Μύλους Αλλατίνη έως τον Κελλάριο Κόλπο.

-με τη δημιουργία μιας νέας πλατείας στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.

– με τη δημιουργία νέου Ναυταθλητικού  Κέντρου στην Περιοχή του Κελλάριου Κόλπου.

Κολυμβητικές περιοχές στην Ανατολική Θεσσαλονίκη 

-Στην περιοχή του Δήμου Καλαμαριάς προβλέπεται η δημιουργία της πρώτης αστικής τεχνητής κολυμβητικής περιοχής, στην πλαζ της Αρετσούς.

-Στην παραλιακή περιοχή της Πυλαίας, μετά την απομάκρυνση και μετεγκατάσταση σε άλλη θέση των ναυπηγείων, δημιουργούμε ζώνη παραλιακού κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη κολυμβητικών περιοχών, μετά από μελέτες και ακτομηχανικά έργα.

-Ενσωματώνεται παράλληλα στον σχεδιασμό η γραμμή επέκτασης του μετρό προς το Αεροδρόμιο «Μακεδονία».

-Προβλέπεται επίσης δημιουργία  Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικού κήπου σε τμήμα της έκτασης του ΑΠΘ πλησίον του αεροδρομίου, με διατήρηση της χρήσης των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, καθώς και χωροθέτηση στάσης μετρό και θαλάσσιας συγκοινωνίας.

Τα δύο μητροπολιτικά πάρκα, στη Δυτική και την Ανατολική Θεσσαλονίκη, μαζί με το πράσινο που θα υπάρχει κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση του πρασίνου στη Θεσσαλονίκη η οποία σήμερα, δυστυχώς, έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά πρασίνου.

Ανατολικότερα, χωροθετούμε Επιχειρηματικό Πάρκο όπου αναπτύσσεται ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για την εξυπηρέτηση του αλιευτικού και τουριστικού στόλου του Θερμαϊκού Κόλπου.

Τέλος, επανακτούμε το ρόλο και τα στοιχεία ανάπτυξης της παράκτιας περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού, ως κύριας ζώνης θαλάσσιας αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με την επικαιροποίηση των δεδομένων και την ανάδειξη των αναμνήσεων των δεκαετιών  ‘60 και ‘70.

Το χρονοδιάγραμμα

Η διαδικασία μιας ευρείας διαβούλευσης έχει ολοκληρωθεί.

Το αργότερο μέχρι τους πρώτους μήνες του 2023 θα έχουμε στα χέρια μας το Προεδρικό Διάταγμα. Αμέσως μετά θα αρχίσουν, από τον φορέα που θα συσταθεί ως αποτέλεσμα συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους επτά Δήμους στους οποίους ανήκουν διοικητικά οι εκτάσεις του παραλιακού μετώπου, οι απαραίτητοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί και οι μελέτες, με διετές χρονοδιάγραμμα. Επομένως, στο τέλος του 2024 θα υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες και θα αρχίσει η δημοπράτηση κατασκευής των έργων, τα οποία μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους το 2030, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ που θα προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Με την ολοκλήρωση του έργου, οι Θεσσαλονικείς θα δουν την πόλη τους να αλλάζει, να ομορφαίνει, να αναβαθμίζεται, να «αναπνέει», να στρέφει το βλέμμα της στη θάλασσα, θα δουν το βιοτικό τους επίπεδο να βελτιώνεται, θα δουν αλυσιδωτά εισροή χρημάτων, τόσο από την κατασκευή των έργων, όσο και από την προσέλκυση επισκεπτών, θα δουν την πόλη τους να αναπτύσσεται και να αποκτά ισχυρό brand name



1 σχόλιο

  1. Ο/Η Πέτρος Παπαϊωάννου λέει:

    Πολύ καλή πρόταση για την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης από την υποβαθμισμένη περιοχή Καλοχωρίου ως την Αγ. Τριάδα!
    Θα ήθελα να έβλεπα ένα συνοπτικό σχέδιο, για να μπορέσω να κατανοήσω αυτές τις παρεμβάσεις.
    Βλέποντας τη Θεσσαλονίκη μέσα από το Θερμαϊκό, πολύ θα ήθελα κάποτε να καταφέρει η πόλη μας να ολοκληρώσει ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που να εκτείνεται ομοιογενές ως διαδρομή περιπάτου ή ποδηλατοδρόμου, από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το Αεροδρόμιο!
    Σίγουρα χρειάζεται η σύμπλευση σε αυτό το ΟΡΑΜΑ των Δήμων Καλαμαριάς, Πυλαίας και Θέρμης με τις μικροϊδιοκτησίες και τα μικροσυμφέροντα που προκαλούν εμπόδια και χρειάζεται η παρέμβαση και το ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού, για να ξεπεραστούν με τους κατάλληλους νόμους!
    Κάπως έτσι έγινε η επέκταση της παραλίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που τον υποστήριζε πάντοτε η πόλη και η οποία εδώ και πολλά χρόνια απολαμβάνει την προσφορά του.

Γράψτε ένα σχόλιο


Αποδέχομαι τους ΟΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

* Όριο σχολίων: 120 λέξεις / 750 χαρακτήρες


Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί