K. ΖΕΡΒΑΣ: «Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί αποτελούν κομμάτι της ψυχικής ανάτασης και οικονομικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης»

K. ΖΕΡΒΑΣ: «Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί αποτελούν κομμάτι της ψυχικής ανάτασης και οικονομικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης»

Χρόνος Ανάγνωσης: 5'
05 Δεκ 2022
K. ΖΕΡΒΑΣ: «Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί αποτελούν κομμάτι της ψυχικής ανάτασης και οικονομικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης»
Χρόνος Ανάγνωσης: 5'

Συνέντευξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κων/νου Ζέρβα, φιλοξενεί το forthess.gr : Τι μας λέει για τους σχεδιασμούς της εορταστικής περιόδου στη Θεσσαλονίκη και πως αυτές συνδέονται με την ανάπτυξη της

Τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή και παράλληλα μια ευκαιρία για τους κατοίκους των πόλεων να περάσουν όμορφες στιγμές, με παιχνίδια για τα παιδιά, συναυλίες, χριστουγεννιάτικες παραδοσιακές αγορές και βόλτες στα εμπορικά καταστήματα.

Στόχος μας, αναφέρει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είναι να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη την περίοδο των γιορτών αφενός σε προορισμό για επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό και αφετέρου να την ομορφύνουμε, να προσδώσουμε εκείνη την εορταστική ατμόσφαιρα που αναλογεί σε φιλόδοξα, αισιόδοξα, δυναμικά ευρωπαϊκά αστικά κέντρα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά τόσο για την τοπική οικονομία όσο όμως και για την ποιότητα ζωής, για την διασκέδαση και την ψυχολογική ανάταση.

Το 2019 «Οι Μαγεμένες Γιορτές» εντυπωσίασαν αναμφίβολα κατοίκους και επισκέπτες γιατί έγινε φανερή μια διαφορετική προσέγγιση που βασίζονταν σε ορισμένους άξονες. Φιλόδοξο σχέδιο, πρωτοτυπία, καλύτερη οργάνωση, ευρωπαϊκή αισθητική, παραδοσιακός προσανατολισμός και κινητοποίηση πολλών παικτών, πέραν του Δήμου Θεσσαλονίκης. Διατηρείται και φέτος η ίδια πετυχημένη συνταγή.

Σύμφωνα με τον κο Ζέρβα, η καρδιά των γιορτών και των στολισμών θα βρίσκεται στον άξονα της Αριστοτέλους. Το κεντρικό δέντρο ύψους 18 μέτρων από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής θα φωτίζεται από περίπου 50.000 λαμπιόνια led. Συνολικά στην Πλατεία Αριστοτέλους και στον Άξονα έχουν τοποθετηθεί 250 έλατα από 1- 3 μέτρα ύψος,  ενώ συνολικά τα λαμπιόνια led θα είναι 500.000. Φέτος, για πρώτη φορά, η Αριστοτέλους θα έχει μόνιμο stage στο ύψος της Λ. Νίκης για 30 ημέρες, ως κομμάτι του εορταστικού διακόσμου, όπου θα φιλοξενηθούν οι μεγάλες συναυλίες καθώς και μικρότερες δράσεις και εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών.

Πάνω από την Εγνατία, στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου θα υπάρχει και φέτος Χριστουγεννιάτική Αγορά με 39 σπιτάκια υγειονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, σπιτάκι Άγιου Βασίλη, ξωτικών και παιδικών δράσεων.

Βέβαια ο σχεδιασμός του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν αφορά μόνο το κέντρο της πόλης καθώς συνολικά ο Δήμος στολίζει 40 κεντρικούς και εμπορικούς οδικούς άξονες και στις 6 Δημοτικές Κοινότητες. Πάνω από 1000 διακοσμητικά τοποθετούνται σε αντίστοιχα επιστύλια σε διάφορα σημεία της πόλης και κάθε κοινότητα έχει το κεντρικό της δέντρο μαζί με άλλα 10 περίπου μεγάλα δέντρα σε διάφορα κεντρικά σημεία της, μια μεγάλη φάτνη, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο καράβι και άλλα εορταστικά διακοσμητικά.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο Δήμο Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν συναυλίες για μικρούς και μεγάλους, πολλά παιχνίδια, δράσεις και ό,τι σηματοδοτεί και δίνει νόημα σε αυτές τις γιορτές. Μετά από 2 χρόνια που λόγω πανδημίας οι πολίτες δεν μπόρεσαν να χαρούν όπως θα ήθελαν τις γιορτές, φέτος είναι ευκαιρία να αναπληρωθεί ό,τι χάθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί κατά τον κο Ζέρβα ότι η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στην εθνική προσπάθεια μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ενδεικτικά : 

  • αντικαταστάθηκαν όλα τα κομμάτια του εορταστικού διακόσμου με led χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
  • μετατέθηκε το άναμμα του συνολικού εορταστικού διακόσμου της πόλης από τις τέλη Νοεμβρίου στις αρχές Δεκεμβρίου μαζί με το άναμμα της Κεντρικής Πλατείας.
  • προσαρμόστηκε στον εναέριο στολισμό, ειδικός εξοπλισμός με τον οποίο θα σβήνει στη 01:00 εξοικονομώντας έτσι 6 ώρες ενεργειακής κατανάλωσης κάθε μέρα για 30 ημέρες.

Ο Δήμαρχος τονίζει ότι με συγκεκριμένες και μετρήσιμες ενέργειες ο Δήμος Θεσσαλονίκης κατάφερε να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση σε σύγκριση με το 2021 κατά 58%.  Για το 2022, η κατανάλωση ενέργειας του εορταστικού διακόσμου θα αντιστοιχεί στο 0,2% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης του Δήμου. Φωτίζεται η πόλη, αλλάζει η ψυχολογία των κατοίκων και επισκεπτών όμως δίνεται το παράδειγμα της συνετής διαχείρισης και του σωστού ενεργειακού προγραμματισμού στους πολίτες.

Τέλος, ο κος Ζέρβας δηλώνει σχετικά με τους εορταστικούς θεσμούς και το κατά πόσο αυτοί μπορούν αναπτυξιακά να βάλουν τη Θεσσαλονίκη στον χάρτη του εποχιακού τουρισμού, πως παγκοσμίως η βιομηχανία των Χριστουγέννων είναι δραστηριότητα πολλών δισεκατομμυρίων και είναι δεδομένο ότι οι Χριστουγεννιάτικες Γιορτές μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε: “Ερχόμενος κανείς στη Θεσσαλονίκη για τις γιορτές, πέραν της διαμονής σε κάποιο κατάλυμα θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη γαστρονομία της – πρωτεύουσα πλέον με τη σφραγίδα της UNESCO, να επισκεφθεί μουσεία, να περιηγηθεί στην πόλη. Προσθέτοντας τα Χριστούγεννα ως λόγο επίσκεψης και κατανάλωσης είναι δεδομένο ότι ενισχύεται το brand. Πλάι στα παραδοσιακά πλεονεκτήματά της Θεσσαλονίκης, ιστορία, κοσμοπολιτισμός, μουσεία θάλασσα, αρχιτεκτονική, γαστρονομία, εγγύτητα με περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος, βάζουμε έναν ακόμη λόγο, μία ακόμη πινελιά.”Γράψτε ένα σχόλιο


Αποδέχομαι τους ΟΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

* Όριο σχολίων: 120 λέξεις / 750 χαρακτήρες


Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί