“Όλυμπος” ισχυρό ιστορικό τοπόσημο για την επισκεψιμότητα της Θεσσαλονίκης

“Όλυμπος” ισχυρό ιστορικό τοπόσημο για την επισκεψιμότητα της Θεσσαλονίκης

Χρόνος Ανάγνωσης: 7'
20 Δεκ 2023
“Όλυμπος” ισχυρό ιστορικό τοπόσημο για την επισκεψιμότητα της Θεσσαλονίκης
Χρόνος Ανάγνωσης: 7'

Με Μουσείο Μυθολογίας, με Τελεφερίκ και 5* πολυτελές Ξενοδοχείο στους πρόποδες, μπορεί να γίνει σημαντικός πολιτιστικός προορισμός!

Αρχικά πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της UNESCO ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, έπειτα από τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 2023.

Αξιοποιείται όμως ο Όλυμπος ως  πολιτιστικός τουριστικός προορισμός;

Έχει τον βαθμό επισκεψιμότητας που του αξίζει;

Για τους Θεσσαλονικείς, πέρα από την Χαλκιδική που είναι μια επιλογή ευχαρίστησης και διασκέδασης, ο επόμενος πλησιέστερος και ιστορικής σημασίας  προορισμός με μεγάλο ενδιαφέρον, θα μπορούσε να είναι ο Όλυμπος. Σήμερα όμως μένει ανεκμετάλλευτος, με απρόσιτη την κορυφή του και το ευρύ κοινό δύσκολα μπορεί να γνωρίσει το φυσικό του περιβάλλον!

Σύμφωνα με τη Wikipedia, …“Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας, υψόμετρο 2.918 μέτρα) κατοικούσαν οι δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης μαζί με το βουνό Ρίλα στη Βουλγαρία (περίπου +7 μέτρα ), τα δύο υψηλότερα βουνά στα Βαλκάνια! Το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ενώ αργότερα το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Όλυμπο ως Αρχαιολογικό και Ιστορικό τόπο λόγω των διάσπαρτων μνημείων του”…, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να αναδειχθεί σε ισχυρό διεθνή πολιτιστικό προορισμό!

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ας αναρωτηθούμε:
Έχει πράγματι ο Όλυμπος ιστορικό χαρακτήρα; Προφανώς και έχει!
Έχει τον βαθμό επισκεψιμότητας που του αξίζει;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα  είναι απολύτως αρνητική.
Πως μπορεί να γίνει, ισχυρός πολιτιστικός προορισμός για να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής;

Πιστεύουμε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται ένα σημαντικό έργο, που να «ελκύει» επισκέπτες, να έχει οικολογική φιλοσοφία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του και να περιλαμβάνει μια καλοσχεδιασμένη διασύνδεση  μεταξύ των ιστορικών χώρων, που έχουν ενδιαφέρον στην περιοχή. 

Σήμερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον μόνο από τους φυσιολάτρες, που ανεβαίνουν στο μυθικό βουνό για να απολαύσουν τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του, την ορειβασία ή την πεζοπορία. Θα πρέπει αυτά να ληφθούν σοβαρά υπόψη στον πιθανό σχεδιασμό της αξιοποίησης του Ολύμπου και της πολιτιστικής και τουριστικής του ανάπτυξης. Απαιτείται παράλληλα σεβασμός και προστασία της φύσης, όπως και οργάνωση των συνθηκών διαβίωσης και των δραστηριοτήτων των φυσιολατρών.

Ένας εμπνευσμένος όμως τουριστικός σχεδιασμός, θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα αρχιτεκτονικό και μοντέρνο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ, ένα πολυτελές  5* ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ και ένα σύγχρονο ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ διεθνών προδιαγραφών. 

Θα πρέπει να ξεκινάει από τους πρόποδες του Ολύμπου, δίπλα από το Μουσείο, για να ανεβαίνουν εύκολα και άνετα εκατομμύρια επισκεπτών από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και με πρόβλεψη προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, ώστε να γίνει ισχυρός τουριστικός πόλος έλξης και «τοπόσημο» της περιοχής!

Χρειάζεται βέβαια να αντιμετωπιστεί σοβαρά το θέμα της ασφάλειας, της καθαριότητας και της υγιεινής των υπαίθριων χώρων, το ίδιο σοβαρά όπως αντιμετωπίζονται και στην Ακρόπολη της Αθήνας.

Στους πρόποδες του Ολύμπου υπάρχει και το Αρχαίο Δίον, η κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων και ο ιερός χώρος του Δία στην περιοχή αυτή, στενά συνδεδεμένη με τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο.

Οι παραθαλάσσιες περιοχές στους πρόποδές του συμπληρώνουν τη μεγάλη αξία και την επισκεψιμότητα της περιοχής του Ολύμπου, αυξάνοντας το τουριστικό ενδιαφέρον της περιοχής προς όφελος όλης της Βόρειας Ελλάδος.

Μια τέτοια πολιτιστική επένδυση στον Όλυμπο, είναι και οικονομικά απολύτως βιώσιμη και αντιμετωπίζεται άνετα από τα έσοδα που θα προέρχονται από τα εισιτήρια του τελεφερίκ και του Μουσείου, το ενοίκιο του ξενοδοχείου κ.ά.

Μπορεί να αντιμετωπισθεί άνετα από επιχειρηματικές επενδύσεις με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, γατί θα έχει οικονομικό ενδιαφέρον και το χειμώνα με τη θέα των χιονισμένων κορυφών, αλλά και το καλοκαίρι όταν οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παράλληλα τη φύση του βουνού και τις παροχές των παραθαλάσσιων ξενοδοχείων της περιοχής.

Θα είναι ένα έργο κοινής ωφέλειας, χρήσιμο για την ανάπτυξη της επισκεψιμότητας της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της γύρω περιοχής!

Πηγή Φωτογραφίας:


Γράψτε ένα σχόλιο


Αποδέχομαι τους ΟΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

* Όριο σχολίων: 120 λέξεις / 750 χαρακτήρες


Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί