Όλυμπος, η «Ακρόπολη» της Βόρειας Ελλάδας!
Χρόνος Ανάγνωσης: 6'

Με Μουσείο Μυθολογίας και Τελεφερίκ στους πρόποδες, μπορεί να γίνει ένας σημαντικός πολιτιστικός προορισμός!

Πολλοί θα ήθελαν να μάθουν!

Αξιοποιείται ο Όλυμπος ως  πολιτιστικός τουριστικός προορισμός

Έχει τον βαθμό επισκεψιμότητας που του αξίζει?

Τα τελευταία χρόνια όλοι μας αναζητούμε τόπους, μέσα και τρόπους για να περάσουμε το διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο μας μακριά από τις πόλεις, χωρίς μεγάλο κόστος.

Για τους Θεσσαλονικείς, πέρα από την Χαλκιδική που είναι η  πρώτη επιλογή τους, ο επόμενος εύκολος και κοντινός προορισμός με μεγάλο ενδιαφέρον θα μπορούσε να είναι ο Όλυμπος. Σήμερα όμως λίγοι μπορούν να τον απολαύσουν. 

Σύμφωνα με τη Wikipedia, “Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας, υψόμετρο 2.918 μέτρα) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης μαζί με το βουνό Ρίλα στη Βουλγαρία (περίπου +7 μέτρα ), τα δύο υψηλότερα βουνά στα Βαλκάνια! Το 1938 ανακηρύχθηκε ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ενώ αργότερα το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Όλυμπο ως Αρχαιολογικό και Ιστορικό τόπο λόγω των διάσπαρτων μνημείων του”, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να αναδειχθεί σε ισχυρό διεθνή πολιτιστικό προορισμό!

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, πρέπει να αναρωτηθούμε.  Έχει ο Όλυμπος τον βαθμό επισκεψιμότητας που του αξίζει?

Η απάντηση είναι αρνητική και γνωστή σε όλους μας.

Πως μπορεί να γίνει,  ισχυρός πολιτιστικός προορισμός για να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής, αλλά και της Θεσσαλονίκης?

Πιστεύουμε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζονται  υποδομές που να «ελκύουν» τους επισκέπτες, οικολογική φιλοσοφία  για την «ευγενή» αντιμετώπιση του έργου και καλοσχεδιασμένη διασύνδεση μεταξύ των χώρων που έχουν ενδιαφέρον στην περιοχή.

Σήμερα ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εκατοντάδες φυσιολάτρες ανθρώπους που ανεβαίνουν στο μυθικό βουνό για να απολαύσουν τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του, την ορειβασία ή την πεζοπορία και αυτά θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης του Ολύμπου.

Χρειάζεται παράλληλα σεβασμός και προστασία της φύσης, όπως και βελτίωση των συνθηκών για τις δραστηριότητες αυτών των φυσιολατρών.

Με ένα εμπνευσμένο όμως τουριστικό σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει ένα  μοντέρνο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ, ένα ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 5* υψηλής ποιότητας και ένα ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ διεθνών προδιαγραφών στους πρόποδες του Ολύμπου, για να ανεβαίνουν εύκολα και άνετα  όλοι οι Έλληνες και εκατομμύρια επισκέπτες και ΑΜΕΑ από όλο τον κόσμο, μπορεί να γίνει ισχυρός τουριστικός πόλος έλξης και «τοπόσημο» της περιοχής!

Χρειάζεται βέβαια να αντιμετωπιστεί σοβαρά το θέμα της ασφάλειας, της καθαριότητας και υγιεινής των υπαίθριων χώρων, το ίδιο σοβαρά όπως αντιμετωπίζονται και στη Ακρόπολη της Αθήνας.

Στους πρόποδες του Ολύμπου υπάρχει και ο ιστορικός  χώρος του Αρχαίου Δίον, που υπήρξε σημαντική πόλη της αρχαιότητος συνδεδεμένη στενά με την ιστορία της Μακεδονίας, το Φίλιππο Β´ και το Μ. Αλέξανδρο. Οι παραθαλάσσιες περιοχές του συμπληρώνουν την μεγάλη αξία και την επισκεψιμότητα της περιοχής του Ολύμπου, αυξάνοντας  το τουριστικό ενδιαφέρον της περιοχής προς όφελος όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Μια  τέτοια πολιτιστική επένδυση στον Όλυμπο είναι και οικονομικά απολύτως βιώσιμη και αντιμετωπίζεται άνετα από τα έσοδα που θα προέρχονται από τα εισιτήρια, το ενοίκιο του ξενοδοχείου, κ.ά. Μπορεί να αντιμετωπισθεί και από ιδιωτικές επενδύσεις με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Θα έχει οικονομικό ενδιαφέρον και το χειμώνα με τη θέα των χιονισμένων κορυφών, αλλά και το καλοκαίρι όταν οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παράλληλα και τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Θα είναι ένα έργο κοινής ωφέλειας, που πρέπει όλοι να το αποζητούμε! 



Γράψτε ένα σχόλιο


Αποδέχομαι τους ΟΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

* Όριο σχολίων: 120 λέξεις / 750 χαρακτήρες


Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί