Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Χρόνος Ανάγνωσης: 3'

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι στο εμπορικό κέντρο της πόλης χρειάζεται ένα μεγάλο parking;

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι στο εμπορικό κέντρο της πόλης, μια ιδιαίτερα πυκνοδομημένη περιοχή, χρειάζονται ανοιχτοί χώροι πράσινου;

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι στον χώρο της πλατείας Ελευθερίας η πόλη έχει την υποχρέωση να στήσει ένα εβραϊκό μνημείο;

Ένα μνημείο, το οποίο να θυμίζει την ομαδική εξολόθρευση περίπου 45.000 Εβραίων, που αποτελούσαν ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και συγκεντρώθηκαν από τους Ναζί σε αυτόν ακριβώς τον χώρο τον Ιούλιο του 1942, για να τους υποβάλλουν σε απερίγραπτα μαρτύρια.

Η πόλη τελικά έχει το καθήκον να καλύψει και τις 3 απαιτήσεις, που εκφράζονται από διαφορετικές ομάδες πολιτών της κοινωνίας της.

Μια εύστοχη λύση, που μπορεί να δοθεί στην Πλατεία Ελευθερίας και να καλύπτει και τις 3 απαιτήσεις, πιστεύω ότι είναι ένα ποιοτικό και σύγχρονο ημιυπόγειο parking, που η οροφή του να υπερυψώνεται μόνο 75 cm από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να δημιουργούνται συνθήκες φυσικού αερισμού του και παράλληλα συνθήκες για μία ενιαία μεγάλη πλατεία, που να έχει και τμήματα χαμηλής βλάστησης, δυνατότητα που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες. Στο μέσον δε της πλατείας, να κυριαρχεί ένα μνημείο, το οποίο να θυμίζει τις δυσάρεστες εκείνες μέρες της πλατείας Ελευθερίας του Ιουλίου του’42, πριν αρχίσουν να οδηγούν την εβραϊκή κοινότητα τον Μάρτιο του ’43 στα κρεματόρια του Άουσβιτς – Μπιρκενάου.

Πιστεύω ότι αυτή η λύση θα καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων, των επισκεπτών και των κατοίκων της περιοχής και παράλληλα θα είναι μια έκφραση πολιτισμού της πόλης, όταν σήμερα στο εμπορικό κέντρο της για αυτές τις ανάγκες, αναπτύσσονται κυρίως πολλά μικρά ισόγεια και υπόγεια πρόχειρα parkings!

Από τεχνικής άποψης βέβαια, το πόσοι όροφοι μπορούν να κατασκευαστούν υπογείως χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, θα πρέπει να το αποφασίσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες και η πολιτεία.

Οι ηγέτες όμως και οι εκπρόσωποι της πόλης που έχουν επιλεχθεί από τους πολίτες της, πιστεύω έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν άμεσα την αναγκαία χρηματοδότηση και την ανεμπόδιστη υλοποίηση του έργου.

Πηγή Εικόνας: thessnews.gr

Συμφωνείτε με την πρόταση αυτή?
129 votes


1 σχόλιο

  1. Ο/Η Ιωάννης Κουριαννίδης λέει:

    Συμφωνώ με άρθρο του κ. Παπαϊωάννου, με την εξής μόνη διαφοροποίηση. Το μνημείο στην Πλατεία Ελευθερίας να είναι για όλους τους Έλληνες, ασχέτως θρησκεύματος (δλδ Ιουδαίων και Χριστιανών και των Αρμενίων). Η πλατεία έχει ιστορικό αποτύπωμα για τον προσφυγικό Ελληνισμό (Αν. Θράκη, Πόντος, Μικρασία), αφού εκεί αποβιβάστηκε πληθυσμός προσφύγων, εκεί διέμεναν, εκεί έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις των Νεοτούρκων που στη συνέχεια γενοκτόνησαν τους χριστιανικούς πληθυσμούς της σημερινής Τουρκίας. Αυτού του ιστορικού αποτυπώματος είναι αδύνατον να αποποιηθούν οι προσφυγικής καταγωγής Θεσσαλονικείς. Τότε θα γίνει μια «πλατεία για όλους», ακολουθώντας το παράδειγμα μνημείου του Δήμου Άργους-Μυκηνών, για τις γενοκτονίες Ελλήνων, Αρμενίων και Εβραίων.

Γράψτε ένα σχόλιο


Αποδέχομαι τους ΟΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

* Όριο σχολίων: 120 λέξεις / 750 χαρακτήρες


Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί