Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Χρόνος Ανάγνωσης: 4'

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι στο εμπορικό κέντρο της πόλης χρειάζεται ένα ΜΕΓΑΛΟ PARKING;

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι στο εμπορικό κέντρο της πόλης, σε μια ιδιαίτερα πυκνοδομημένη περιοχή, χρειάζονται ανοιχτοί ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ;

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι στο χώρο της πλατείας Ελευθερίας, η πόλη έχει την υποχρέωση να στήσει ένα ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ;

Ένα μνημείο που να θυμίζει την ομαδική εξολόθρευση από τους Ναζί περίπου 45.000 Εβραίων, που αποτελούσαν ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και συγκεντρώθηκαν από τους Ναζί σε αυτόν ακριβώς το χώρο τον Ιούλιο του 1942, για να τους υποβάλλουν σε απερίγραπτα μαρτύρια.

Η πόλη τελικά έχει το καθήκον να καλύψει και τις 3 απαιτήσεις που εκφράζονται από διαφορετικές ομάδες πολιτών της κοινωνίας της. 

Μια εύστοχη λύση που μπορεί να δοθεί στην πλατεία Ελευθερίας και να καλύπτει και τις 3 απαιτήσεις, πιστεύω ότι είναι ένα ποιοτικό και σύγχρονο ΗΜΙΥΠΟΓΕΙΟ PARKING που η οροφή του να υπερυψώνεται μόνο 75cm από την επιφάνεια του εδάφους, ώστε να δημιουργούνται συνθήκες φυσικού αερισμού του και παράλληλα συνθήκες για μία ενιαία ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, που να έχει και τμήματα χαμηλής βλάστησης, δυνατότητα που παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες. Στο μέσον δε της πλατείας, να κυριαρχεί ένα ΜΝΗΜΕΙΟ που να θυμίζει τις δυσάρεστες εκείνες μέρες της πλατείας Ελευθερίας τον Ιουλίου 1942, πριν αρχίσουν να οδηγούν την εβραϊκή κοινότητα το Μάρτιο του 1943 στα κρεματόρια του Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

Πιστεύω ότι αυτή η λύση θα καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων, των επισκεπτών και των κατοίκων της περιοχής και παράλληλα θα είναι μια έκφραση πολιτισμού της πόλης, όταν σήμερα στο εμπορικό κέντρο της για αυτές τις ανάγκες, αναπτύσσονται κυρίως πολλά μικρά ισόγεια και υπόγεια πρόχειρα parkings!

Από τεχνικής άποψης βέβαια, το πόσοι όροφοι μπορούν να κατασκευαστούν υπογείως χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, θα πρέπει να το αποφασίσουν εξειδικευμένοι επιστήμονες και η Πολιτεία.

Οι ηγέτες όμως, όπως και οι εκπρόσωποι της πόλης που έχουν επιλεχθεί από τους πολίτες της, πιστεύω έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν άμεσα την αναγκαία χρηματοδότηση και την ανεμπόδιστη υλοποίηση του έργου.

Πηγή Εικόνας: thessnews.gr

Συμφωνείτε με την πρόταση αυτή?
126 votes


1 σχόλιο

  1. Ο/Η Ιωάννης Κουριαννίδης λέει:

    Συμφωνώ με άρθρο του κ. Παπαϊωάννου, με την εξής μόνη διαφοροποίηση. Το μνημείο στην Πλατεία Ελευθερίας να είναι για όλους τους Έλληνες, ασχέτως θρησκεύματος (δλδ Ιουδαίων και Χριστιανών και των Αρμενίων). Η πλατεία έχει ιστορικό αποτύπωμα για τον προσφυγικό Ελληνισμό (Αν. Θράκη, Πόντος, Μικρασία), αφού εκεί αποβιβάστηκε πληθυσμός προσφύγων, εκεί διέμεναν, εκεί έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις των Νεοτούρκων που στη συνέχεια γενοκτόνησαν τους χριστιανικούς πληθυσμούς της σημερινής Τουρκίας. Αυτού του ιστορικού αποτυπώματος είναι αδύνατον να αποποιηθούν οι προσφυγικής καταγωγής Θεσσαλονικείς. Τότε θα γίνει μια «πλατεία για όλους», ακολουθώντας το παράδειγμα μνημείου του Δήμου Άργους-Μυκηνών, για τις γενοκτονίες Ελλήνων, Αρμενίων και Εβραίων.

Γράψτε ένα σχόλιο


Αποδέχομαι τους ΟΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

* Όριο σχολίων: 120 λέξεις / 750 χαρακτήρες


Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί