ΠΩΣ μπορεί να γίνει η Ανάπτυξη της πόλης;
Χρόνος Ανάγνωσης: 6'

5 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & 15 «ΕΡΓΑΛΕΙΑ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Θεσσαλονίκη έχει χάσει την προσωπικότητα και τη “φωτεινότητα”, που είχε στο παρελθόν με την ισχυρή ΔΕΘ, τα επιτυχημένα Φεστιβάλ Τραγουδιού και Κινηματογράφου, με τις ισχυρές εφημερίδες, που ασχολούνταν με τα θέματα της πόλης ενεργοποιώντας τις κυβερνήσεις, με τον ζωντανό Επιβατικό Σταθμό του Λιμανιού, με το αεροδρόμιο και τον σταθμό τρένων να έχουν σημαντική κυκλοφορία, με τους εκατοντάδες μεγάλους επιχειρηματίες, ισχυρές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, με τις πολλές σημαντικές θεατρικές παραστάσεις στα θέατρα της πόλης, με ισχυρές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, που είχαν συμμετοχή και σε διεθνή πρωταθλήματα, με ένα ενεργό Καυτατζόγλειο Στάδιο και τόσα άλλα θέματα, που έδιναν αίγλη στην πόλη μας.

Σήμερα όλα αυτά είναι παρελθόν, γιατί εμφανίστηκαν 5 σημαντικά προβλήματα!

Πέραν της αδιαφορίας της πλειοψηφίας των πολιτών για τη πρόοδο της πόλης τους, τα σημαντικότερα προβλήματα, που πιστεύω ότι αποδυνάμωσαν την Θεσσαλονίκη και την οικονομία της, είναι κυρίως η μετεγκατάσταση των ισχυρών επιχειρηματιών και επιχειρήσεων στην Αθήνα, η έλλειψη ισχυρού τοπικού μέσου ενημέρωσης με ενδιαφέροντα τοπικά θέματα σχετικά για την ανάπτυξη της πόλης, το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο και η ασφάλεια των πολιτών λόγω μη αυστηρής αστυνόμευσης και η έλλειψη πολλών μεγάλων πάρκινγκ στο κέντρο και στην ευρύτερη περιοχή της.

Υπάρχουν όμως και 15 “εργαλεία” ικανά να φέρουν πάλι την ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη.

Τα “εργαλεία” που πιστεύω ότι μπορούν να διαχειριστούν οι θεσμικοί Φορείς της πόλης και να φέρουν την Θεσσαλονίκη στη θέση που της αξίζει, είναι η προστασία και η αξιοποίηση του Πανεπιστημίου της, που φέρνει χιλιάδες φοιτητές στην πόλη, η Δ.Ε.Θ., που θα έπρεπε να είναι ένας ισχυρός εκθεσιακός φορέας με έμπειρο management από έναν διεθνή οργανισμό, η προστασία και η ανάδειξη της Χαλκιδικής ως ποιοτικής τουριστικής περιοχής, το ενιαίο παραλιακό μέτωπο, που μπορεί να αναβαθμίσει την εμφάνιση και την προσωπικότητα της πόλης, μια ισχυρή ΕΡΤ3 ως τοπικό κανάλι με καταξιωμένα και επώνυμα στελέχη. Η Θεσσαλονίκη που βρίσκεται μακριά από τις κυβερνητικές αποφάσεις, πιστεύω ότι χρειάζεται να προσπαθεί συνεχώς να γίνει ΠΟΛΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τη διαρκή ενίσχυση του Αεροδρομίου με πολλές απευθείας συνδέσεις με τις μεγάλες εγχώριες και διεθνείς πόλεις, τη διαρκή ενίσχυση του Λιμανιού με στόχο να γίνει ο κεντρικός επιβατικός Σταθμός των Βαλκανίων για το Αιγαίο και την ενίσχυση του Σταθμού των Τρένων, που εκτός της Αθήνας πρέπει να αποκτήσει σύνδεση και με όλες τις άλλες πρωτεύουσες των Βαλκανίων και τη Κωνσταντινούπολη. 

Με αυτό το τρόπο θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία οι μεγάλες διεθνείς καλλιτεχνικές ή αθλητικές εκδηλώσεις που μπορεί να αναλαμβάνει η Θεσσαλονίκη.

Επίσης σημαντικά “εργαλεία” αύξησης της ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ της πόλης, είναι η αξιοποίηση των αρχαιοτήτων των Ρωμαϊκών και Βυζαντινών μνημείων, όπως και των μουσείων της πόλης, η αξιοποίηση του Λευκού Πύργου, η ανάδειξη του Όλυμπου σε τουριστικό προορισμό, η αξιοποίηση των μνημείων της Βεργίνας και άλλων μακεδονικών μνημείων, που καθιστούν τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο της Μακεδονίας, η ανάδειξη των εκκλησιών της Βυζαντινής εποχής της και η τουριστική ανάδειξη της Άνω πόλης με το Επταπύργιο της εποχής που “έζησε” η πόλη πριν την Οθωμανική περίοδο. 

Ένα ακόμη σημαντικό περιβαλλοντικό “εργαλείο” για την ανάδειξη της πόλης, είναι ο Θερμαϊκός κόλπος, ο οποίος καθαρός από βιολογικά απόβλητα, με τη συμβολή του ενιαίου παραλιακού μετώπου με τις μαρίνες και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, μπορεί να προσδώσει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.

Τα ίδιο ισχύει και για το δάσος του Σέιχ Σου, που μπορεί να φιλοξενήσει ένα πάρκο περιπάτου ή παιχνιδότοπο, πολλά θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος, κ.ά.

Όλα αυτά βέβαια είναι δύσκολο να υλοποιηθούν χωρίς τη συμβολή της κυβέρνησης και το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού. 

Απαιτούν όμως παράλληλα και την υποστήριξη των πολιτών της πόλης, οι οποίοι πρέπει να απαλείψουν από το λόγο τους το “δεν γίνεται”, τους ανταγωνισμούς και τις διχογνωμίες, που οδηγούν στην αναβλητικότητα. Χρειάζεται να συγκλίνουμε όλοι μαζί στην απορρόφηση εγχώριων και Ευρωπαϊκών κονδυλίων, που απαιτούνται για την υλοποίηση τέτοιων έργων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν με θεαματικό τρόπο τη Θεσσαλονίκη στην ανάπτυξη. 

Μετά από αυτήν την αναφορά στα επιμέρους προβλήματα και τα “εργαλεία” ανάπτυξης, πιστεύω ότι κάποιοι άλλοι, που γνωρίζουν καλύτερα αυτά τα θέματα, θα νιώσουν την ανάγκη να γράψουν με δημιουργική νοοτροπία στο forthess.gr τις απόψεις και τις προτάσεις τους, για την καλύτερη ενημέρωση όλων μας και για την ευκολότερη υλοποίησή τους.



Γράψτε ένα σχόλιο


Αποδέχομαι τους ΟΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

* Όριο σχολίων: 120 λέξεις / 750 χαρακτήρες


Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί