Αρθρογραφούν

Πενέλης Γιώργος

Ομ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.

Ο Γεώργιος Πενέλης είναι ομότιμος καθηγητής Οπλισμένου Σκυροδέματος και Τοιχοποιίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα πολιτικών μηχανικών από το 1971 έως το 2006 καθώς και διευθυντής του εργαστηρίου Ο/Σ και Φέρουσας Τοιχοποιίας για το ίδιο χρονικό διάστημα. Έχει συντονίσει δεκάδες ερευνητικά προγράμματα σχετικά με αντισεισμικές κατασκευές έχει δημοσιεύσει, με την ομάδα του, πάνω από 600 επιστημονικές εργασίες και είναι συνσυγγραφέας των συγγραμμάτων «Earthquake Resistant Concrete Structures» «Concrete Buildings in Seismic Regions», και «Structural Restoration of Masonry Monuments» από την Taylor & Francis. Έχει επιβλέψει 25 διδακτορικές διατριβές.

Έχει υπάρξει σύμβουλος του Υπουργείου Δημοσιών Έργων για την αποκατάσταση βλαβών μετά από μεγάλους σεισμούς, εθνικός εκπρόσωπος στην επιτροπή σύνταξης του Ευρωκώδικα 2, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής ΑΠΘ, αντιπρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, αντιπρόεδρος του ΙΤΣΑΚ, αντιπρόεδρος του Ο.Μ.Μ.Θ.

Στην επαγγελματική του δραστηριότητα έχει συμμετάσχει στην μελέτη, αποτίμηση, αποκατάσταση και ενίσχυση διατηρητέων κτιρίων και μνημείων όπως η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, η Αχειροποίητος, η Μητρόπολη Αθηνών, Εθνική Βιβλιοθήκη, Εθνικό Θέατρο, Κτίριο ΜΤΣ κτλ., καθώς και στη μελέτη ή επίβλεψη σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως το μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, το Notos Galleries στην Θεσσαλονίκη, το Πολιτιστικό Κέντρο «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» στην Αθήνα, της 5ης θερμοηλεκτρικής Μονάδας Πτολεμαΐδας (660 MW)  (υπό εκτέλεση) κλπ.

Ο καθηγητής Γιώργος Πενέλης είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Pontaniana της Napoli Ιταλίας στην τάξη των μαθηματικών και φυσικών επιστημών.

Τα πιο πρόσφατα Άρθρα

Αναπτυξιακά Έργα Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη, κατά κοινή ομολογία, αποτέλεσε για δύο χιλιετίες γεωπολιτικό και οικονομικό πόλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Χτισμένη στο βασικό σταυροδρόμι βορά – νότου, ανατολής – δύσης των Βαλκανίων με προσπέλαση στη Μεσόγειο, πρώιμα αναγνωρίστηκε ως ο γεωστρατηγικός πόλος της ευρύτερ... Δείτε περισσότερα

Γραφτείτε στους ΦΙΛΟΥΣ του ΚΤΙΡΙΟforTHESS

Για να προσκαλείστε σε εκδηλώσεις και να ενημερώνεστε για νέες ιδέες & προτάσεις επιστημόνων και τεχνοκρατών της πόλης

newsletter newspapers