ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΑΛΚΙΠΠΗ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΚΤΩ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΑΛΚΙΠΠΗ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΚΤΩ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ

Χρόνος Ανάγνωσης: 6'
07 Ιούν 2022
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΑΛΚΙΠΠΗ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΟΚΤΩ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ
Χρόνος Ανάγνωσης: 6'

Με πρωτοβουλία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών ο καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου θα γίνεται με τακτική κρατική χρηματοδότηση.

Τακτική και μόνιμη επιχείρηση καθαρισμού του Θερμαϊκού κόλπου με το ειδικό πλοιάριο, Αλκίππη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής υλοποιείται μέσω της συνεργασίας του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και του Τομέα Μακεδονίας Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών.

Από εδώ και πέρα οκτώ φορές τον μήνα τουλάχιστον το ειδικά εξοπλισμένο καραβάκι, η Αλκίππη, θα πηγαινοέρχεται από το Δέλτα Αξιού ως το Μέγαρο Μουσικής και θα μαζεύει τα απορρίμματα, ενώ η σύμβαση θα ανανεωθεί αυτόματα μετά το οκτάμηνο.

Πρόκειται στην ουσία για την υλοποίηση μονίμων προληπτικών καθαρισμών του Θερμαϊκού Κόλπου μέσω του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, το υπουργείο περιβάλλοντος με πολύτιμο συνεργάτη τον ΟΦΥΠΕΚΑ ξεκινάει τους προληπτικούς καθαρισμούς του Θερμαϊκού σε μόνιμη βάση, ενώ προσθέτει πως θα γίνει ο, τι κριθεί απαραίτητο για τον συστηματικό καθαρισμό του κόλπου. «Οκτώ φορές τον μήνα τουλάχιστον το ειδικά εξοπλισμένο καραβάκι θα πηγαινοέρχεται από το Δέλτα Αξιού ως το Μέγαρο Μουσικής και να μαζεύει τα απορρίμματα αλλά και το σημαντικότερο τα πλαστικά», τονίζει. Παράλληλα, σημειώνει πως η Αλκίππη ήταν η προστάτιδα και η συνοδός της ωραίας Ελένης ενώ τώρα θα είναι η συνοδός του Θερμαϊκού. «Στην αρχή αφορά μία οκταμηνη σύμβαση ώστε να αξιολογηθεί και μετά θα παραταθεί για πάντα. Ό,τι χρειαστεί θα το κάνουμε. Θεσσαλονίκη και Θερμαϊκός αποκτούν σε μόνιμη βάση τον καθαρισμό», καταλήγει.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, έκανε λόγο για τέλος στην αγωνία των φορέων για το αν και πότε θα ξεκινήσει ο καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου με το ειδικό πλοιάριο. «Είναι σημαντική μέρα γιατί μετά από μία συνεργασία με τον υπουργό περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, υλοποιείται πλέον ένα έργο σε μόνιμη και τακτική βάση. Σταματάει η επαιτεία που υπήρχε και η κυβέρνηση ασκεί πράσινες πολιτικές», σημειώνει και τονίζει πως δεν κάνουμε μετέωρα βήματα στα ζητήματα περιβάλλοντος.

Η Μαρία Παπαδοπούλου, πρόεδρος του ΔΣ του ΟΦΥΠΕΚΑ, τόνισε πως από φέτος ήδη τρέχει μία σύμβαση για τον συστηματικό προληπτικό καθαρισμό του κόλπου. «Για τα επόμενα τρία χρόνια, έως το 2024, ο οργανισμός θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα καθαρισμού Δύο φορές την εβδομάδα η Αλκίππη θα βγαίνει στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, μία ανατολικά και μία δυτικά για να απολαμβάνουν οι Θεσσαλονικείς τον Θερμαϊκό όπως θα έπρεπε», δήλωσε.

Τέλος, ο υπεύθυνος περιβάλλοντος της North Aegean Slops ΑΕ, Γιώργος Παλάντζας, αναφέρει πως δεν υπάρχει καραβάκι που να χρηματοδοτείται από την πολιτεία και να καθαρίζει καθημερινά παράκτιους κόλπους και αντίστοιχες παράλιες περιοχές σε πανελλαδικό αλλά ούτε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Τουλάχιστον 200 κιλά σκουπίδια καθαρίζονται από την επιφάνεια της θάλασσας της θάλασσας κάθε φορά που βγαίνει η Αλκίππη από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι και την Αγία Τριάδα», τονίζει.

Παρούσα ήταν και η υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η οποία μαζί με τους υφυπουργούς ανέβηκε στην Αλκίππη για να δουν το πώς καθαρίζει τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου.



Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί