Να καλύψουμε το κενό της σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με την επιχειρηματική κοινότητα

Να καλύψουμε το κενό της σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με την επιχειρηματική κοινότητα

Χρόνος Ανάγνωσης: 8'
24 Οκτ 2023
Καράογλου Θεόδωρος / Βουλευτής Ν.Δ. Β’ Θεσσαλονίκης, πρώην Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης
Να καλύψουμε το κενό της σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με την επιχειρηματική κοινότητα
Χρόνος Ανάγνωσης: 8'

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Ως μια ουσιαστική περιουσία της Θεσσαλονίκης πιστεύετε ότι αξιοποιείται πλήρως και προς όφελος της πόλης;


Η ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έχει βαρύνουσα σημασία για τη χώρα και καθοριστικής αξίας κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο για την πόλη μας. Χάρη στον σημαντικό κύκλο εργασιών που καταγράφει, την άνοδο της εμπορευματικής κίνησης, την αύξηση της κρουαζιέρας, τα έργα υποδομής που συντελούνται και τις προσπάθειες να μετεξελιχθεί σε ανταγωνιστικό λιμάνι διεθνούς βεληνεκούς, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναβαθμίζεται σε ουσιαστικό μοχλό οικονομικής προόδου για τη Βόρεια Ελλάδα και το σύνολο της Ν.Α. Ευρώπης.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραματίζει η γεωστρατηγική του αξία, αλλά και οι στοχευμένες πρωτοβουλίες της διοίκησης του Οργανισμού, που το έχουν καταστήσει μέσο προσέλκυσης επενδύσεων και σημαντικό κόμβο μεταφορών. Σε κάθε περίπτωση η θετική επίδρασή του γίνεται σταδιακά αντιληπτή στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η αναβάθμισή που συντελείται το αναγάγει σε λιμάνι της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της ανάπτυξης, αλλάζοντας τη συνολική εικόνα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Από εκεί και πέρα δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ο εκσυγχρονισμός του και η ολοκλήρωση των βασικών έργων υποδομής, όπως στον έκτο προβλήτα και η σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, θα δημιουργήσουν υπεραξία, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας που συνεπάγεται βελτίωση του εξαγωγικού τοπίου στη Μακεδονία και τη Θράκη και φυσικά οικονομική πρόοδο της ευρύτερης περιοχής.


ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Ως ένα μόνιμο πρόβλημα του κέντρου της πόλης, πιστεύετε ότι μπορεί να το λύσει μόνη της η πόλη ή χρειάζεται τη σημαντική συμβολή και βοήθεια της κυβέρνησης;


Προτάσεις για τις λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα θα πρέπει να κάνουν οι ειδικοί. Σε προσωπικό επίπεδο, πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό οι κυκλοφοριακές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη εξαρτώνται και κατ’ επέκταση καθορίζονται, από την οδηγική μας συμπεριφορά και συνείδηση και από τον σεβασμό, που δείχνουμε προς τους συμπολίτες μας, αλλά και τους νόμους.

Για παράδειγμα, χρειάζεται τροχονόμος για να μη μετατρέπονται οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης σε πάρκινγκ διπλοπαρκαρισμένων και πολλές φορές τριπλοπαρκαρισμένων αυτοκινήτων;

Γι’ αυτό έχω προτείνει πολλές φορές η κυκλοφοριακή αγωγή να διδάσκεται στα σχολεία μας, διότι η ασφαλής και ορθή χρησιμοποίηση των οδικών αξόνων κυριολεκτικά σώζει ζωές. Από εκεί και πέρα η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος απαιτεί ρεαλιστική και θετική προσέγγιση από όλους, με την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Ασφαλώς το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους οδηγούς, αλλά εξίσου τους πεζούς και τους δικυκλιστές. Ως εκ τούτου η ασφαλής κινητικότητα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας. Σε τελική ανάλυση, η βιώσιμη αστική κινητικότητα θα μας βοηθήσει ως κοινωνία να διαμορφώσουμε κυκλοφοριακό ήθος, γιατί το να μάθουμε να κυκλοφορούμε σωστά στον δρόμο δεν είναι υποχρέωση αλλά ευθύνη.

Πολύτιμες ανάσες στο κυκλοφοριακό θα προσφέρει σίγουρα και το μετρό. Η έναρξη των δρομολογίων αναμένεται εντός του 2024 και θα εξυπηρετεί 300.000 επιβάτες ημερησίως, καλύπτοντας 9,6 χιλιόμετρα γραμμής με δυο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς, ενώ η επέκτασή του προς την Καλαμαριά θα ξεκινήσει τουλάχιστον έξι μήνες μετά την παράδοση της βασικής γραμμής.


Η Δ.Ε.Θ.
Με τις επιτυχημένες εξειδικευμένες εκθέσεις της, έδινε πάντοτε ζωντάνια στην πόλη, έφερνε κόσμο απ’ όλη την Ελλάδα και κινητοποιούσε την οικονομία της! Πιστεύετε ότι η θέση της στο κέντρο της πόλης, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας της μεγάλης επισκεψιμότητας και της επιτυχίας των εκθέσεων;


Κάθε φορά που καλούμαι να τοποθετηθώ δημόσια για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την περιγράφω ως τη “βιτρίνα” της οικονομικής και αναπτυξιακής διάστασης της πόλης μας. Στις δράσεις της αντανακλάται η πρόοδος και η εξέλιξη της τοπικής οικονομίας, καθώς όλες και όλοι θα συμφωνήσουμε ότι λειτουργεί ως δείκτης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Θεσσαλονίκης αλλά και της πατρίδας μας ευρύτερα.

Η θέση της στο κέντρο της πόλης διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή της. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε την επόμενη ημέρα του εκθεσιακού μας φορέα. Πώς, δηλαδή, θα δυναμώσει περισσότερο. Πώς θα λειτουργήσει ως φορέας εξωστρέφειας του βορειοελλαδικού –και όχι μόνο– επιχειρείν. Έχοντας τη χαρά, ως Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, να “τρέξω” τα πρώτα βήματα της ανάπλασης της Δ.Ε.Θ., σας διαβεβαιώνω ότι πρόκειται για το κορυφαίο αναπτυξιακό στοίχημα της πόλης μας. Είναι το “διαβατήριο” για τη Θεσσαλονίκη που οραματιζόμαστε και μας αξίζει. Με λίγα λόγια, η υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζει τη Θεσσαλονίκη στη νέα εποχή, η οποία θα συνοδεύεται από οικονομικά οφέλη εκατομμυρίων για την τοπική οικονομία. Επιτέλους, πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη γυρίζει σελίδα, αποκτά ένα νέο τοπόσημο και μαζί της γυρίζει σελίδα και ο ιστορικός θεσμός της Δ.Ε.Θ. Μέσα, δε, από κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιούνται, όπως είναι για παράδειγμα το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς ThessIntec και το FlyOver, η πόλη μας ορθώνει το ανάστημά της, θέτοντας ισχυρές βάσεις εξέλιξης στο επίκεντρο της Βαλκανικής.


ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Για τη Θεσσαλονίκη είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας οικονομικής ευρωστίας και κοινωνικής διάκρισης της πόλης, με τους χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα, που τη βιώνουν, τη γνωρίζουν αρκετά χρόνια και την αγαπούν σαν δική τους πόλη. Τι κυρίως πιστεύετε ότι χρειάζεται, ώστε οι εγκαταστάσεις και η λειτουργία τους να είναι εφάμιλλες των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων;


Θίγετε ένα σημαντικό ζήτημα, διότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι φάροι γνώσεις και όχι εστίες αναταραχής ή χώροι ζύμωσης και ανατροφής “αγωνιστών”. Κατ’ εμέ το πρωτεύον είναι οι φοιτητές και οι καθηγητές να αισθάνονται ασφαλείς στους χώρους των πανεπιστημίων. Εξ ου και η επιμονή μου ότι το Α.Π.Θ. ανήκει στους φοιτητές του και όχι στους ακραίους και τους μπαχαλάκηδες. Ως κυβέρνηση είχαμε ψηλά στις προτεραιότητές μας το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου και καταφέραμε να επαναφέρουμε την κανονικότητα στα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα, που τόσο έλλειψε τις προηγούμενες δεκαετίες. Βάζοντας τέλος στον φόβο, σπάσαμε τα δεσμά της αδράνειας, ικανοποιώντας το καθολικό αίτημα της κοινωνίας να επιστρέψει η ασφάλεια στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ο χώρος των Α.Ε.Ι. οφείλει να είναι ασφαλής και προσβάσιμος στους φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Αυταρχικές συμπεριφορές και βιαιότητες δεν χωρούν σ’ αυτά και στους αύλειους χώρους τους.


ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Είστε ικανοποιημένος με τα μεγάλα έργα, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια στην πόλη; Αν όχι γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Είστε ικανοποιημένος με τα μεγάλα έργα, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια στην πόλη; Αν όχι γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;


Όχι, δεν είμαι ικανοποιημένος. Για ολόκληρες δεκαετίες η Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη των χαμένων ευκαιριών. Παρέμενε εγκλωβισμένη σ’ έναν κύκλο ατέρμονης υποσχεσιολογίας, που επαναλαμβάνονταν μονότονα κάθε χρόνο από το βήμα της Δ.Ε.Θ. Ακούγαμε πολλά, δεν βλέπαμε τίποτα… Αυτή την εικόνα η κυβέρνηση προσπαθεί να την αλλάξει, καθώς σε διάστημα τεσσάρων χρόνων μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης έργα που δεν υλοποιήθηκαν για δεκαετίες.

Με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, αλλά και ισορροπία ανάμεσα στον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα, έβαλε τέλος σε εκκρεμότητες δεκαετιών χάρη σε ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα κομβικών έργων υποδομής που βοηθούν τη Θεσσαλονίκη να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια.

Έτσι διαρκώς προσπαθούμε να αναβαθμιστεί σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κέντρο, με αποτέλεσμα να μεταμορφωθεί σε σύμβολο των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που έχει η πατρίδα μας.
Ασφαλώς, εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται εν μέσω μιας κοσμογονικής αλλαγής, η οποία συντελείται με όχημα την αλήθεια και την κοινή λογική. Κάτι που οι Θεσσαλονικείς διαπιστώνουν καθημερινά, αφού τα λόγια μετουσιώνονται σε χειροπιαστές πράξεις.

Σήμερα η πρόοδος υλοποίησης του Μετρό βρίσκεται στο 88,6% του έργου και έως τον Ιούλιο του 2024 θα μπει σε τροχιά η επέκτασή του έως την Καλαμαριά με πέντε νέους σταθμούς και 4,8 χιλιόμετρα υπόγειας γραμμής. Το FlyOver είναι ένα κομβικό έργο 13 χιλιομέτρων που αναβαθμίζει την ανατολική εσωτερική περιφερειακή οδό. Ακόμη προχωρούν η ανάπλαση της Δ.Ε.Θ., στην οποία αναφέρθηκα νωρίτερα, η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα του λιμανιού, το νέο ογκολογικό νοσοκομείο, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά και πολλά άλλα.


Τι προτείνετε για τη βελτίωση του Οικοσυστήματος Καινοτομίας, που λειτουργεί και αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη;


Η απάντηση είναι το δεύτερο mega project, που αφορά στη Θεσσαλονίκη, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς, γνωστό και ως ThessIntec. Χάρη σ’ αυτό, όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα δημιουργηθούν 7.000 νέες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες μόνιμες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμιστεί μια ανενεργή σήμερα περιοχή 761 στρεμμάτων, θα προωθηθεί η τεχνολογία ως βάση της οικονομικής προόδου και θα συγκεντρωθεί μεγάλο πανεπιστημιακό – ερευνητικό δυναμικό, καθώς και πολλές εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
Το ThessIntec θα παράγει νέα γνώση, η οποία θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να εγκατασταθούν σ’ αυτό και θα συμβάλλει στη μεγέθυνσή τους. Συνοψίζοντας, οι νέες τεχνολογίες είναι το μέλλον.
Ως εκ τούτου πρέπει να στηρίξουμε τις start up επιχειρήσεις και το ThessIntec, μαζί με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, που μας δίνουν το πρόσφορο έδαφος να καλύψουμε το κενό της σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με την επιχειρηματική κοινότητα.Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί