Περιφερειακή ταυτότητα με άξονες την ανθρωπογεωγραφία και τις πολιτισμικές καταβολές

Περιφερειακή ταυτότητα με άξονες την ανθρωπογεωγραφία και τις πολιτισμικές καταβολές

Χρόνος Ανάγνωσης: 5'
27 Οκτ 2023
Ευθυμιάδης Νίκος / Επιχειρηματίας, Θεσσαλονίκη
Περιφερειακή ταυτότητα με άξονες την ανθρωπογεωγραφία και τις πολιτισμικές καταβολές
Χρόνος Ανάγνωσης: 5'

Μια καλύτερη Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον μέσα από την ανάπτυξη και καθιέρωση μιας δικής της περιφερειακής ταυτότητας με κεντρικούς άξονες την ανθρωπογεωγραφία και τις πολιτισμικές της καταβολές.


Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Θεσσαλονίκη ήταν διαχρονικά περιφερειακή πρωτεύουσα πόλη, με συμπαγή αστικό ιστό εδώ και 2.500 χρόνια από την ίδρυσή της, μέχρι την τρέχουσα προσχηματική επίκληση της ως “Συμπρωτεύουσα” του σύγχρονου ελληνικού κράτους.


Η περιφερειακή ταυτότητα μιας πόλης με τέτοιες ιστορικές αντοχές καλείται να έχει δικούς της στόχους, με στρατηγική ανάπτυξης καλά εδραιωμένη στη δική της κοινωνία και εναρμονισμένη στη διεθνή συγκυρία και τις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς. Οι αντίστοιχοι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς της Θεσσαλονίκης έχουν βέβαια την αρμοδιότητα αλλά και την υποχρέωση να αναλύουν σωστά τα πραγματικά δεδομένα των δυνατοτήτων και των στόχων της πόλης και να διεκδικούν ανταγωνιστικά την έγκαιρη επίτευξή τους.


Βασικούς πυλώνες και μοχλούς ανάπτυξης της περιφερειακής ταυτότητας της σύγχρονης και μελλοντικής Θεσσαλονίκης θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να αποτελούν οι υποδομές και το θεσμικό πλαίσιο, που μπορούν να συνδέσουν αποτελεσματικά αλλά και “διαφορετικά” την οικονομική δραστηριότητα με το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο έχει ή μπορεί να προσελκύσει η Θεσσαλονίκη, με κριτήριο τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της.

Χαρακτηριστικούς τέτοιους πυλώνες αποτελούν:


Α. Τα πανεπιστήμια της πόλης με τους 120.000 φοιτητές τους.
Πέρα από την πολύπαθη προσπάθεια αλλαγής του θεσμικού τους πλαισίου, την απεξάρτησή τους από την κακώς εννοούμενη “πολιτική” και τη διασφάλιση της πλειοψηφίας των φοιτητών που “διψούν” για μόρφωση και δεξιότητες της μελλοντικής τους καριέρας, τα πανεπιστήμιά μας πρέπει να προσφέρουν και αγγλόφωνη εκπαίδευση, με στόχο να πρωταγωνιστήσουν στην προσέλκυση αριστούχων νέων, κυρίως από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και σταδιακά από όλο τον κόσμο. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μπορεί να στοχεύσει (εκτός από τους άλλους κλάδους του) στην καταξίωσή του ως παγκόσμιο κέντρο κλασικών σπουδών. Ποιο μέρος του κόσμου θα μπορούσε να “ανταγωνιστεί” την Ελλάδα σε μια τέτοια άρτια υποδομή;


B. Η επιχειρηματικότητα της πόλης και γενικότερα της Ελλάδας.
Εδώ και δεκαετίες, η ελληνική επιχειρηματικότητα αποζητά μια πιο αποτελεσματική σύνδεσή της με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν θετικές εξελίξεις με φανερές προθέσεις και ετοιμότητα του λεγόμενου “τριπλού έλικα” για μεταξύ τους συνεργασίες και συνέργειες και μάλιστα κάτω από την ίδια στέγη, όπως στην πρωτοβουλία του ThessINTEC, της Τεχνόπολις κ.ά. Κοινός στόχος η παραγωγή προσυμφωνημένων νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Οι πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και αναπτυξιακά funds, εντοπίζουν αυτά τα πλεονεκτήματα γεωγραφίας και ανθρώπινου δυναμικού και δείχνουν πρόθυμες να επενδύσουν στην πόλη μας. Ταυτόχρονα, διατυπώνουν και τις προϋποθέσεις που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, κυρίως σε ό,τι αφορά στις τεχνικές υποδομές, στο θεσμικό πλαίσιο, στα κίνητρα εγκατάστασης και στη διαχρονική ύπαρξη και διαχρονική ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων του προσωπικού, που χρειάζονται για τις επιχειρήσεις τους.


Γ. Η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο νέων τεχνολογιών για τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση.
Η πιο πρόσφατη και σημαντική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή είναι το Κέντρο Καινοτομίας ThessINTEC, (Thessaloniki International Innovation Center). Αποτελεί μια κορυφαία υποδομή προκειμένου να αποτελέσει το πρώτο στην Ελλάδα πάρκο τεχνολογίας. Υλοποιείται με τη σημαντική υποστήριξη της κυβέρνησης και μετόχους τα 3 πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, το ερευνητικό κέντρο Ε.Κ.Ε.Τ.Α., τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών, Ελλάδας (Σ.Ε.Β.), τον Σύνδεσμο Εξαγωγεων Ελλάδας, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τον Δήμο Θερμαϊκού και 30 περίπου επιχειρήσεις, που στηρίζουν οικονομικά με δωρεές την ωρίμανση του έργου. Το ThessINTEC είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία και αποτελεί την πρώτη ίσως μεγάλη προσπάθεια σύμπραξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο (ΡΡΡ) τομέα, ενώ λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και μάνατζμεντ από την ελεύθερη αγορά. Υπάρχουν ήδη σημαντικοί τομείς τεχνολογιών, όπως τα υλικά, η νανοτεχνολογια, η τεχνητή νοημοσύνη, η ενέργεια, τα logistics και οι έξυπνες πόλεις, που έχουν συμφωνηθεί να δραστηριοποιηθούν στο ThessINTEC, ενώ η τρέχουσα συγκυρία για την Ελλάδα, επιβάλει να συμπεριλάβει και τομείς όπως η ναυτιλία, η κυβερνοασφάλεια, οι τεχνολογίες άμυνας και τα humanities, σε στενή συνεργασία με χώρες, όπως το Ισραήλ και οι Η.Π.Α., που συμμετέχουν ή υποστηρίζουν ενεργά το κέντρο αυτό. Είναι όλοι τους τομείς, στους οποίους η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα για το παρόν και το μέλλον της.


Δ. Οι υποδομές της ευρύτερης Θεσσαλονίκης.
Είναι το μεγάλο “ζητούμενο” και προϋπόθεση όλων των παραπάνω πυλώνων ανάπτυξης.

  • Η αλήθεια που πρέπει να προβληματίζει όλους μας και βέβαια τους βουλευτές και πολιτικούς της ευρύτερης Θεσσαλονίκης είναι ότι εκτός από το πολύπαθο και μικρής διαδρομής μετρό, οι επενδύσεις σε υποδομές της πόλης είναι πολύ περιορισμένες και περιορίζουν τις δυνατότητές της.
  • Μια περιφερειακή πόλη της Ευρώπης, με αξιώσεις όπως αυτές που περιεγράφηκαν παραπάνω, που δεν έχει προβλέψει μια σύγχρονη συγκοινωνιακή σύνδεση (μετρό, τρένο, κ.ά.) με το αεροδρόμιο της, δεν μπορεί να έχει μεγάλες προοπτικές πραγματικής και διεθνούς ανάπτυξης.
  • Η Θεσσαλονίκη έχει άμεση και στρατηγική ανάγκη υπερσύγχρονων περιφερειακών αρτηριών που θα στηρίξουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, των εξαγωγών, την εγκατάσταση ξένων επενδύσεων, κέντρων καινοτομίας, εκπαίδευσης κτλ. Η διαφαινόμενη υπάρχουσα κατάσταση, αν δεν αλλάξει δραστικά, πρόκειται σύντομα να προκαλέσει ασφυξία στην πόλη και δυστυχώς υποβάθμιση του δυναμισμού της.
  • Το λιμάνι και η Δ.Ε.Θ. αποτελούν βασικούς πνεύμονες ανάπτυξης της πόλης και χρειάζονται πρωτοβουλίες και “ανοίγματα” σε διεθνείς συνεργασίες με τη στρατηγική σύμπραξη της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα και στόχο να αξιοποιήσουν τη δυναμική που ήδη έχουν, βελτιώνοντας έτσι καταλυτικά το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Μια “καλύτερη Θεσσαλονίκη” καλείται σήμερα και όσο υπάρχει ακόμη χρόνος, να μελετήσει σε βάθος όλους τους διαθέσιμους πυλώνες ανάπτυξης που της χάρισαν η γεωγραφία, η φύση και η πολιτιστική της ιστορία και να τα μετατρέψει σε δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα για την παγκοσμιοποιημένη πλέον αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.
Και όλα αυτά, με άμεση εφαρμογή και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί