Αρθρογραφούν

Μπελιμπασάκης Εμμανουήλ

Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. / MSc Πολεοδομία - Χωροταξία

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του «δρόμου των εξοχών», της σημερινής Β. Όλγας. Ζω και περπατώ ανάμεσα στα νεοκλασικά κτίρια τα οποία διαμορφώνουν ήδη από τις παιδικές μου αναμνήσεις την έννοια της γειτονιάς. Διαβαίνοντας καθημερινά αυτόν τον άξονα, διαπιστώνει κανείς, χρονιά με τη χρονιά, είτε την εγκατάλειψη και απαξίωση τους, είτε την ανάδειξη και λειτουργική αξιοποίηση τους. Ένα ες αεί δίπολο. Καλό-κακό, όμορφο-άσχημο, φροντίδα- παραμέληση.

Αποφοιτώ από το Κολλέγιο «Ανατόλια», ένα περιβάλλον εξωστρεφές και με ανοικτούς ορίζοντες, πέρα από τα στενά όρια του «σχολείου». Εισαγωγή στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. και συγκεκριμένα στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Η πρώτη επαφή με την έννοια της τεχνοκρατικής αντίληψης, της σημασίας της κλίμακας, των αριθμών και της έννοιας της επίλυσης των προβλημάτων με ορθολογική σκέψη.

Παράλληλα αρχίζει να καλλιεργείται μέσα μου η τάση για εμβάθυνση στα ζητήματα του Πολεοδομικού σχεδιασμού και της Χωροταξικής οργάνωσης ως πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης μίας πόλης. Εισαγωγή ως φυσική συνέχεια στο Π.Μ.Σ. «Πολεοδομία-Χωροταξία» του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εισερχόμενος στην αγορά εργασίας μέσα στην καταιγίδα της οικονομικής κρίσης, αρχίζουν  τα πρώτα βήματα στην επαγγελματική σταδιοδρομία και την άμεση επαφή με την μελέτη, την κατασκευή και την Ελληνική Πολεοδομική Νομοθεσία. Σημαντική επαφή με τα έργα μεγάλης κλίμακας αποτέλεσε η συμμετοχή μου στην Τεχνική Επιτροπή του Διαγωνισμού για την Ανάπλαση της Δ.Ε.Θ.

Ταυτόχρονα, ως ένθερμος υποστηρικτής της δια βίου μάθησης και κατάρτισης, αρχίζει η συμμετοχή σε δεκάδες ημερίδες, συνέδρια και εκδηλώσεις, καθώς και η ενασχόληση με τα αρμόδια όργανα του Τεχνικού Κόσμου. Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, Μόνιμες Επιτροπές Χωροταξίας και Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας, Αντιπροσωπεία και Διοικούσα του Τ.Ε.Ε. / Τ.Κ.Μ. Μία καθημερινή τριβή με όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους μηχανικούς.

Τα πιο πρόσφατα Άρθρα

Διατηρητέα Κτίρια: Από την Εγκατάλειψη στην Προστασία και την Ανάδειξη

Τα διατηρητέα κτίρια αποτελούν μοναδικά δείγματα γραφής της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Ως στοιχεία συλλογικής αστικής μνήμης διαμορφώνουν την αίσθηση του δημοσίου χώρου μέσα από την ιστορική τους διαδρομή. Χρήζουν επομένως μίας  ουσιαστικής, και όχι προσχηματικής πρ... Δείτε περισσότερα

Γραφτείτε στους ΦΙΛΟΥΣ του ΚΤΙΡΙΟforTHESS

Για να προσκαλείστε σε εκδηλώσεις και να ενημερώνεστε για νέες ιδέες & προτάσεις επιστημόνων και τεχνοκρατών της πόλης

newsletter newspapers