ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ “Συζήτηση για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη”

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ “Συζήτηση για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη”

Χρόνος Ανάγνωσης: 15'
13 Δεκ 2023
ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ “Συζήτηση για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη”
Χρόνος Ανάγνωσης: 15'

Με μεγάλη επιτυχία και ουσιαστικά συμπεράσματα ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 στο Electra Palace η εκδήλωση: “Συζήτηση για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη”, που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις ΚΤΙΡΙΟ, με το επιτυχή συντονισμό της κας Σύνθιας Σάπικα, Διευθύντριας τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ3.


Στην εκδήλωση κατατέθηκαν οι απόψεις των ομιλητών  για τα έργα, τα προβλήματα και τις αιτίες υποβάθμισης της Θεσσαλονίκης, σε ένα ειλικρινές και φιλικό περιβάλλον από επιστήμονες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, πολιτικούς και παράγοντες της Θεσσαλονίκης. 

Αναφέρθηκε εμφαντικά στην εκδήλωση, ότι η έλλειψη Μητροπολιτικής Διοίκησης επιφέρει πολλά προβλήματα στην αρμονική ανάπτυξη της πόλης.


Παρουσιάστηκαν τα έργα, που προγραμματίζονται από την κυβέρνηση να υλοποιηθούν μέχρι το 2030, αλλά κατατέθηκε και πίνακας προηγουμένων έργων και η χρονική διάρκεια υλοποίησής τους. Έκανε εντύπωση η μεγάλη χρονική καθυστέρηση των έργων  από την ημέρα της ανακοίνωσής τους μέχρι τη τελική παράδοσή τους στη πόλη, λόγω γραφειοκρατίας, μακροχρόνιων δικαστικών αγώνων και άλλων προβλημάτων. 


Εκφράστηκε η αναμονή των πολιτών για την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων αναγκαίων διαδικασιών μέχρι τη παράδοση του ΜΕΤΡΟ μέσα στο 2024, όπως και η ανησυχία τους για τα κυκλοφοριακά προβλήματα που θα προκύψουν στη διάρκεια των τεσσάρων ετών υλοποίησης του αναγκαίου πλέον έργου FlyOver. Το κοινό αναρωτήθηκε αν μπορούσε να συντομευθεί το έργο με νομοθετικές ρυθμίσεις για εργασίες με τριπλές βάρδιες, ακόμη και σε μη εργάσιμες ημέρες.


Οι απόψεις που κυριάρχησαν ήταν:

– Η οικονομική αποδυνάμωση της πόλης, με το σύνηθες φαινόμενο, ο κάθε δημιουργικός και επιτυχημένος επιχειρηματίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας του, να μετακινεί την έδρα της στην πρωτεύουσα και κοντά στη κυβέρνηση. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στους επιτυχημένους επαγγελματίες, να διεκδικούν την εξέλιξή τους στην Αθήνα ή το εξωτερικό. 

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται  έργα προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης! 

– Η Ανάπλαση της Δ.Ε.Θ. στη σημερινή της θέση, που θα είναι ένας ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας της, με ανταγωνιστικές διοργανώσεις από έμπειρους διεθνείς διοργανωτές Κλαδικών Εκθέσεων και Συνεδρίων, απευθυνόμενες στην ευρύτερη περιοχή!

– Η επέκταση του Παραλιακού Μετώπου μέχρι το Αεροδρόμιο και το Καλοχώρι. Ένα ακόμη πολύ σπουδαίο και εμβληματικό έργο για τη υστεροφημία της κυβέρνησης, που θα ενδιέφερε  εγχώριες  και διεθνείς ιδιωτικές επενδύσεις, που θα προσδώσει στην πόλη έντονη προσωπικότητα, ευρεία διεθνή αναγνώριση και ποιοτική διαβίωση σε ένα πολύ μεγάλο τομέα της πόλης 300.000 περίπου  πολιτών!

– Το Λιμάνι Θεσσαλονίκης και οι προσπάθειες που γίνονται να ξεπεραστούν τα προβλήματα περιβαλλοντικών μελετών, που καθυστερούν την υλοποίηση της 6ης προβλήτας και της εύκολης σύνδεσης με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Ένα ισχυρό εμπορικό λιμάνι και ένας ισχυρός επιβατικός σταθμός, μπορεί να προσδώσει στην πόλη μεγάλη οικονομική κινητοποίηση.

– Η έλλειψη ενός ισχυρού και αξιόπιστου δημόσιου Μ.Μ.Ε. αποτελεί ένα σημαντικό θέμα  που έμμεσα επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη της πόλης, δημιουργεί την έλλειψη ομοφωνίας και αποτρέπει τη δημιουργία συχνών αντιδράσεων. Ένα ισχυρό και αξιόπιστο Μ.Μ.Ε. θα διευκόλυνε την επικοινωνία όλων των πολιτών με τα θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη. Προτάθηκε να ανατεθεί αυτός ο ρόλος στην ΕΡΤ3, ως κανάλι της πόλης και της Β. Ελλάδος, με την ανάλογη ισχυροποίηση, με αναγνωρισμένο στελεχικό δυναμικό και με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της!

-Τέλος, με ειλικρίνεια κατατέθηκαν από το επιστημονικό και επιχειρηματικό κοινό της εκδήλωσης, οι προβληματισμοί για τις ΑΙΤΙΕΣ που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα υποβάθμισης της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν της.


Πέρα της υπερβολικής συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα, των οικονομικών πόρων, της εξουσίας και του δημιουργικού δυναμικού της χώρας, τα οποία αποδυναμώνουν την υπόλοιπη Περιφέρεια, σημαντικό ρόλο ίσως έχει και το πολιτικό & εκλογικό μας σύστημα. Υποχρεώνει τους εκπροσώπους της πόλης, στο πλαίσιο της επανεκλογής τους να ενισχύουν το ενδιαφέρον τους για τις διευκολύνσεις των πολιτών και τα νομοθετικά και κομματικά τους καθήκοντα, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητές τους για το ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Ίσως αιτία είμαστε και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι αντί να ζητούμε από τους εκπροσώπους μας την ανάπτυξη και έργα για το τόπο μας, ζητούμε προσωπικά οφέλη και διευκολύνσεις!


Οι περισσότεροι δε, προσηλωμένοι στη δουλειά μας, παραμένουμε αδρανείς  για αυτά τα θέματα και αναμένουμε μοιρολατρικά, μήπως εμφανιστεί ένας ισχυρός πολιτικός παράγων για να κάνει τα όνειρά μας πραγματικότητα. Και γκρινιάζουμε όσο αυτό δεν συμβαίνει!

Ως προς αυτό το θέμα, συζητήθηκε επίσης ότι πρέπει να βελτιωθεί η φιλοσοφία των πολιτών και να αλλάξει η νοοτροπία παραγόντων που αυτοπεριορίζονται σε ατομικές προσπάθειες!


Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων, γιατί μόνος του κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι σημαντικό. Η πόλη χρειάζεται όλο το δημιουργικό δυναμικό της, αλλά και τη συμμετοχή της κεντρικής Πολιτείας για να ξεφύγει από τη δυσάρεστη θέση που έχει περιπέσει στη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων.

Για όλα αυτά, η εκδοτική εταιρεία ΚΤΙΡΙΟ που εκδίδει το ομώνυμο πανελλαδικό περιοδικό με Αρχιτεκτονικό & Τεχνολογικό περιεχόμενο, με έδρα στη Θεσσαλονίκη από το 1986, ίδρυσε το site Forthess.gr  και κυκλοφόρησε το ειδικό τεύχος ΚΤΙΡΟ/forthess, καταθέτοντας  δυναμικά στο τραπέζι το Φάκελο “για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη”.


Στόχος της είναι η ενεργοποίηση των παραγόντων, των Φορέων και της κοινωνίας της, προς τη κατεύθυνση της ανάπτυξης της πόλης.

Ο εκδότης της Πέτρος Παπαϊωάννου,  προς αποφυγή κάθε καχυποψίας ως προς την ειλικρίνεια των προθέσεών του, ΔΗΛΩΣΕ δημόσια ότι πίσω από αυτή την πρωτοβουλία δεν υπάρχει κάποιο κοινωνικό ή πολιτικό, αλλά ούτε και οικονομικό κίνητρο, γιατί αυτό το θέμα απευθύνεται αποκλειστικά σε κοινό που ενδιαφέρεται πραγματικά για την πόλη.


Τα μοναδικά ΚΙΝΗΤΡΑ που παραμένουν, είναι η ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ & η ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ να δουλεύει κάποιος για τη βελτίωση του περιβάλλοντος που ζει και δραστηριοποιείται! Άλλωστε όλοι το γνώριζαν ότι το ΚΤΙΡΙΟ είναι ένας αναπτυξιακός οργανισμός κι όπου βάζει το χέρι του, ενώνει & ενεργοποιεί το κοινό του προς την ΑΝΑΠΤΥΞΗ & τον ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, το κοινό και οι ομιλητές αντάλλαξαν απόψεις, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη εκδήλωση.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση εδώΜεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί