Αστικές Αναπλάσεις: Ζώνη Δυτικού Τείχους + Παλιά Λαχαναγορά

Αστικές Αναπλάσεις: Ζώνη Δυτικού Τείχους + Παλιά Λαχαναγορά

Χρόνος Ανάγνωσης: 6'
09 Μάι 2022
Αστικές Αναπλάσεις: Ζώνη Δυτικού Τείχους + Παλιά Λαχαναγορά
Χρόνος Ανάγνωσης: 6'

ΠΑΛΙΑ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ

Η Παλιά Λαχαναγορά καταλαμβάνει  ένα ολόκληρο  οικοδομικό τετράγωνο.( Αγ. Δημητρίου, Φιλώτα, Κασσάνδρου, Ηφαιστίωνος).Η  λειτουργία της ξεκινά το 1935, σε μια άλλη Θεσσαλονίκη. Τα προϊόντα που έφταναν διατίθεντο στην χονδρική ή σε πλανόδιους πωλητές.

Η ανάπτυξη όμως της πόλης με τη χρήση αυτή σε αστική περιοχή οδήγησετο 1975 στην απόφαση για μετεγκατάσταση της λαχαναγοράς, δυτικά  και εκτός πολεοδομημένων περιοχών.

Το 2016 με  απόφαση Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η παλιά Λαχαναγορά και άλλα συγκροτήματα όπως η Στοά Σαούλ, το Μπιτ Μπαζάρ, η αγορά του Αγίου Μηνά κρίνονται ως διατηρητέα (ΦΕΚ 229/4-11-2016). Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης καθώς και ειδικών χρήσεων.

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι αποτελεί αξιόλογο συγκρότημα μικρών μαγαζιών που παλαιότερα είχε τη δική του συμβολή στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, καθώς με τα λεμονάδικα και με ένα άλλο τμήμα της αγοράς που λειτουργούσε στην περιοχή, αποτελούσαν την καρδιά του χονδρεμπορίου της πόλης.

Το συγκρότημα αυτό αποτελείται ιδιοκτησιακά από 56 μικρο-ιδιοκτησίες. Εκτός της χρήσης της εκπαίδευσης καθορίζονται και νέες χρήσεις: συνάθροιση κοινού, εμπορικά καταστήματα, εργαστήρια μικροτεχνίας, εστιατόρια, αναψυκτήρια, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, γραφεία, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί και εκθέσεις.

ΧΩΡΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Ωστόσο, το σύνολο της παραπάνω έκτασης, εμβαδού 3.306,96 τ.μ αποτελεί από το 1976 χαρακτηρισμένο χώρο σχολείου, με Π.Δ ( ΦΕΚ 144/τ Ν/22-5-1976). Για την απαλλοτρίωση του ακινήτου  ο Δήμος είχε συνάψει την αριθμ. 44/17-12-2004 Προγραμματική Σύμβαση με τον πρώην ΟΣΚ ΑΕ. (και νυν Κτιριακές Υποδομές ΑΕ).

Η χρήση της εκπαίδευσης είναι απολύτως απαραίτητη στην περιοχή, ώστε να εξασφαλιστούν επαρκείς χώροι για μια εκτεταμένη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος το 2015 είχε υποβάλει ένσταση για τον χαρακτηρισμό του χώρου.

Άλλωστε έκτοτετο ακίνητο  παραμένει σε κατάσταση εγκατάλειψης και παρουσιάζει στατικά προβλήματα, επικινδυνότητα και μεγάλες φθορές.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Αδιαμφισβήτητα το ακίνητο είναι απαραίτητο για εκπαίδευση. Κατά τρόπο αντίστοιχο της περιοχής Σαπφούς-Βουτυρά, όπου το Υπουργείο Υποδομών με την ΚΤΥΠ το 2018 απαλλοτρίωσαν αντίστοιχο χώρο, πρέπει να περιέλθει και ο χώρος αυτός στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Επόμενο βήμα η μελέτη και κατασκευή ενός σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος ( με ευρωπαϊκά προγράμματα, δανειακές συμβάσεις κ.α). Αλλιώς δεν έχει μέλλον.

Στην περιοχή αυτή και σύμφωνα με  τα ρυμοτομικά διατάγματα (ΦΕΚ 340/τ.Α΄/1925),ΦΕΚ 63/τ.Α’/1940,ΦΕΚ Α’/1973), ο χώρος  παρά τα τείχη στην οδό Καυδιανού, από την οδό Αρκαδιουπόλεως έως την οδό Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου.

Πολλές απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις έχουν συντελεστεί με στόχο να αρθεί η σημερινή εικόνα και να  αξιοποιηθεί ο χώρος για  την ανάδειξη των Βυζαντινών τειχών.

Ο ανασχεδιασμός της πλατείας Μουσχουντή, της περιοχής οδού Καυδιανού και Στουρνάρα(μαζί με την οδό Καπ. Άγρα που βρίσκεται το νέο Νηπιαγωγείο και που μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο σχολικό δακτύλιο), της Σαχτούρη σε μια λογική ανάδειξης του δυτικού τείχους πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες για την ανάδειξη και αυτής της πλευράς της πόλης.  

Η οπτική αυτή εντάσσεται στη λογική των αστικών αναπλάσεων.

Και καθώς το μοντέλο παραγωγής κτισμένου περιβάλλοντος έχει στερέψει αφού δημιούργησε αδιέξοδα, θα πρέπει να αντιληφθούμε την πολιτική αξία του σχεδιασμού σε κλίμακα πόλης.

Αστικές αναπλάσεις δηλαδή με έμφαση στο δημόσιο χώρο(πλατείες-αρχαιολογικοί χώροι) σε συνδυασμό με επενδύσεις κλίμακας του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα.



Γράψτε ένα σχόλιο


Αποδέχομαι τους ΟΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

* Όριο σχολίων: 120 λέξεις / 750 χαρακτήρες


Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί