Ο Ελλαδικός χώρος, είναι η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού και έχει το χαρακτηριστικό να βρίσκεται σήμερα στα σύνορα της Δύσης με την Ανατολή, προβάλλοντας τις διαφορές των δύο αυτών πολιτισμών!
Τα 400 χρόνια Τουρκοκρατίας ίσως να έχουν επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τον τρόπο ζωής μας, δεν έχουν επηρεάσει όμως την αρχιτεκτονική μορφή, την τεχνολογία και τον τρόπο κατασκευής των κατοικιών μας, όπως και το ευρύτερο κτιριακό και φυσικό περιβάλλον μας. Αυτά είναι άλλωστε η ξεκάθαρη έκφραση πολιτισμού μιας πόλης, μιας χώρας ή ενός έθνους!
Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας ευρισκόμενη στα σύνορα των δύο Πολιτισμών, χρειάζεται να επιδεικνύει και να ενισχύει αυτή τη διαφορετικότητα, με σωστές αποφάσεις και κίνητρα.
Αποφάσεις και κίνητρα για την υποστήριξη της αρχιτεκτονικής και της ποιότητας των σύγχρονων κτιρίων της, όπως και για την ποιότητα του δημόσιου περιβάλλοντος. Θέματα που αφορούν και ερευνούν κυρίως τα Πολυτεχνεία μας.
Σήμερα όμως, το Πολυτεχνείο της πόλης μας είναι σε άθλια κατάσταση και βρίσκεται στο έλεος διάφορων κοινωνικών ομάδων που ανεμπόδιστα το χρησιμοποιούν, το λεηλατούν και το απαξιώνουν!
Μέσα σε αυτό το κτίριο όμως μορφώνονται οι αρχιτέκτονες και οι άλλοι μηχανικοί, στους οποίους θα στηρίξουμε στο άμεσο μέλλον την ποιότητα των κτιρίων και την ποιοτική διαβίωση των πολιτών της χώρας μας.
Στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, υπάρχει μια επιγραφή του Ουίνστον Τσώρτσιλ που επιβεβαιώνει τη σημαντική επιρροή των κτιρίων στον άνθρωπο. «Τα κτίρια τα διαμορφώνουμε εμείς και στη συνέχεια αυτά διαμορφώνουν εμάς». Αν αποδεχτούμε αυτή την αλήθεια, θα κατανοήσουμε ότι μόνο μέσα σε ποιοτικά κτίρια υψηλής αισθητικής θα πρέπει να εκπαιδεύονται οι φοιτητές μας και να γίνεται η προετοιμασία των επαγγελματιών που θα δραστηριοποιηθούν στον τεχνικό κλάδο ή σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου συμφέροντος .Όπως συμβαίνει στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης.
Το 1ο βήμα λοιπόν, για να δικαιούμαστε ποιότητα στο δημόσιο περιβάλλον της πόλη μας, θα είναι η μεγάλη απόφαση εξωραϊσμού και αναβάθμισης του κτιρίου του Πολυτεχνείου μας, με την υποστήριξη του Δήμου, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων της πόλης.
Χρειάζεται βέβαια η κατάλληλη νομοθεσία και οι πολιτικές αποφάσεις, που θα εξασφαλίσουν αρχικά την αυστηρή αστυνόμευση των χώρων και την ασφαλή λειτουργία του.
Το 2ο βήμα, είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τον σχεδιασμό και την ανακατασκευή του μετά από ένα διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό και η ανάθεση σε έμπειρη κατασκευαστική εταιρεία με προϋπηρεσία στα ποιοτικά κτίρια. Με αυτό τον τρόπο θα προκύψει ένα νέο και ιδιαίτερα ποιοτικό κτίριο υψηλής αισθητικής και διεθνούς ενδιαφέροντος, το οποίο θα προστατεύεται διαρκώς και θα διατηρεί το επίπεδό του με συνεχή βελτίωση των εγκαταστάσεων.
Μια πρωτοβουλία που θα γίνει πρότυπο και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με χρήματα που μπορούν να προκύψουν από χορηγίες επιχειρήσεων της πόλης και Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ένα τέτοιο ΟΡΑΜΑ των φορέων της πόλης μας, ιδιαίτερα αν αξιοποιηθούν με αυστηρότητα τα χρήματα που θα διατεθούν, θα ξεχωρίζει και θα διαφημίζει την πόλη, θα ενεργοποιήσει τη συμμετοχή της κοινωνίας της και θα επηρεάσει την τουριστική της ανάπτυξη. Άλλωστε από τους Βυζαντινούς ακόμη χρόνους, η Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη που εξέπεμπε συνεχώς και έντονα προς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, την ανεπτυγμένη οικονομία της και τον ισχυρό Πολιτισμό της.
Πηγή Εικόνας: https://parallaximag.gr/thessaloniki-katastasi-sto-polytechneio-tou-apth-simera-meta-tin-poreia-58680