Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χρόνος Ανάγνωσης: 4'

Όλοι οι πολίτες επιθυμούμε μια εύπορη, άνετη και βιώσιμη διαβίωση στον τόπο που ζούμε, με πολλές επαγγελματικές δυνατότητες. Πιστεύω όμως ότι όλα αυτά γίνονται πιο εφικτά, σε μια οικονομικά ισχυρή και ευνομούμενη πόλη.

Στη χώρα μας δεν επικρατεί η «επιχειρηματική κουλτούρα» και η παιδεία μας δεν περιλαμβάνει βασικές γνώσεις Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας ώστε να επικρατούν αυτά τα χαρακτηριστικά.
Η οικονομία μιας πόλης ισχυροποιείται και παράλληλα αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της, όταν αυξάνεται η δραστηριοποίηση μεγάλων επιχειρηματιών και επιχειρήσεων στην πόλη. Όλες οι αναπτυγμένες πόλεις που θαυμάζουμε διακρίνονται από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας στους πολίτες και συγκρατούν το σημαντικό επαγγελματικό δυναμικό της, για να παραμένει και να δημιουργεί στην πόλη του και να μη μεταναστεύει σε άλλες περισσότερο αναπτυγμένες περιοχές.

Τι όμως έλκει τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις, να εδραιώνονται σε μια πόλη;

Πιστεύω προσωπικά ότι τα κυριότερα θέματα, που έλκουν τις επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σε μια πόλη, πέραν των κινήτρων και των τραπεζικών διευκολύνσεων, είναι 1) η γεωγραφική της θέση, ώστε να διευκολύνονται οι δικές τους εμπορικές διασυνδέσεις, 2) η ισχυρή διοικητική της οργάνωση και αυτονομία, ώστε να διαβιώνουν σε ένα οργανωμένο και αυτόνομο περιβάλλον και να μη χρειάζονται να ταξιδεύουν συνεχώς για τις διοικητικές τους ανάγκες, 3) η εξωστρέφεια της πόλης με τον τουρισμό, την κοινωνικότητα και τις επιχειρηματικές δράσεις που διοργανώνονται, ώστε να έχουν μια ευχάριστη κοινωνική ζωή και να μπορούν να φιλοξενούν στο τόπο τους, ισχυρούς πελάτες και προμηθευτές.

Τι από αυτά διαθέτει η Θεσσαλονίκη;

Η γεωγραφική θέση της ήταν πάντοτε το μεγάλο της πλεονέκτημα, που την βοηθούσε να γίνεται μια ισχυρή οικονομικά πόλη σε όλες της περιόδους της ιστορία της. Όταν όμως η κάθε κεντρική Διοίκηση, της παρείχε Οικονομική Αυτονομία & ισχυρή Διοικητική Οργάνωση!

Στην Ελλάδα επικρατεί ο συγκεντρωτισμός της κεντρικής Διοίκησης.
Έτσι, στη Θεσσαλονίκη μόνο μια ισχυρή Περιφερειακή Διοίκηση, ή μια ισχυρή Μητροπολιτική Διοίκηση ή η ισχυρή παρουσία της κυβέρνησης με τις παρεμβάσεις της, μπορεί να τα παρέχει αυτά!

Ο τουρισμός της πόλης φαίνεται ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά τα τουριστικά αξιοθέατα της ιστορικής Θεσσαλονίκης, καθώς και της ευρύτερης περιοχής της, δεν έχουν αναδειχθεί δεόντως, ώστε να προκαλούν μεγάλη επισκεψιμότητα και ισχυρό τουριστικό ενδιαφέρον!
Η επιχειρηματική κινητικότητα της πόλης, μπορεί να ενισχυθεί, με επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες και μεγάλες διοργανώσεις Εκθέσεων και Συνεδρίων από διεθνείς επώνυμους επιτυχημένους διοργανωτές. Ως κατάλληλος χώρος μόνο η ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης και με σύγχρονες πλέον εγκαταστάσεις μπορεί να προσφέρει αυτές τις δυνατότητες.
Αλλά και αυτό το project της ανάπλασης και του εκσυγχρονισμού της έχει καθυστερήσει, από τις διχογνωμίες, τις αντίθετες απόψεις ως προς τη θέση της ή την ανάγκη αύξησης του πρασίνου στην πόλη και τον τρόπο χρηματοδότησης καθώς και τη μορφή Διοίκησής της. 

Επιπρόσθετα πιστεύω μια σωστή Διοίκηση, με λογικό και αξιοκρατικό τρόπο στη πόλη, μπορεί να διαμορφώσει μια ποιοτική διαβίωση, αντιμετωπίζοντας σωστά τα καθημερινά θέματα καθαριότητας, κυκλοφορίας και ευταξίας.

Με όλα αυτά η πόλη μπορεί να αποκτήσει μια ενδιαφέρουσα «λάμψη»που προσελκύει σημαντικούς επιχειρηματίες, επιστήμονες και καλλιτέχνες που θα επιθυμούσαν να ενταχθούν στη ζωή της!

Οι αποφάσεις παραγόντων της πόλης, με στόχο τις ψήφους των πολιτών ή την ικανοποίηση μικροσυμφερόντων, συχνά αντιστρατεύονται τη λογική και την οργάνωση της πόλης και δεν εμπνέουν την προσέλκυση επιτυχημένων επιχειρήσεων και όσους θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική της ανάπτυξη!Γράψτε ένα σχόλιο


Αποδέχομαι τους ΟΡΟΥΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

* Όριο σχολίων: 120 λέξεις / 750 χαρακτήρες


Μεγάλοι
Χορηγοί

Μεγάλοι
Χορηγοί